EMA positief over ‘traditionele’ coronavaccin van Valneva

Print
EMA positief over ‘traditionele’ coronavaccin van Valneva

Afbeelding: ANP / AFP

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is positief over het coronavaccin van Valneva.

Dat vaccin wordt door sommige mensen die de vaccins van Pfizer en Moderna niet vertrouwen, wel als een optie gezien. Ook kan het vaccin mogelijk werken bij mensen die de andere vaccins niet verdragen.

Het vaccin van Valneva wordt, anders dan de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna, op de ‘traditionele manier’ gemaakt. Het vaccin werkt op basis van onschadelijk gemaakte virusdeeltjes. Na een prik gaat het lichaam antistoffen tegen het virus maken. Als een gevaccineerd iemand vervolgens in aanraking komt met het levende virus, kan het lichaam direct beginnen met het bestrijden ervan.

Milde bijwerkingen

Volgens EMA doet het vaccin inderdaad wat het moet doen en zijn de bijwerkingen mild. In een studie met bijna 3000 proefpersonen werd Valneva vergeleken met het vaccin van AstraZeneca. Ongeveer evenveel mensen produceerden antistoffen na een prik met Valneva als na een inenting met AstraZeneca. Mensen die Valneva kregen produceerden zelfs meer antistoffen.

Op basis van het beschikbare onderzoek raadt de toezichthouder aan het vaccin in te zetten voor mensen tussen de 18 en de 50 jaar. Er zijn nog te weinig gegevens beschikbaar om iets te kunnen zeggen over de werking van Valneva bij hogere leeftijdsgroepen. Ook is niet duidelijk of het vaccin werkt tegen de omikronvariant van corona.

Zesde coronavaccin

De Europese Commissie liet in mei weten een voorwaardelijke overeenkomst over de aanschaf van de vaccins van Valneva te willen annuleren, omdat het niet op tijd een positief advies van EMA had gekregen. EMA raadt de Europese Commissie wel aan het vaccin goed te keuren.

Lees ook: Impact zomergolf corona is nog onduidelijk, aantal besmettingen en opnames neemt weer toe

Valneva is het zesde coronavaccin waarover EMA een positief oordeel velt. Het is niet het enige vaccin dat op de ‘traditionele manier’ wordt gemaakt. Dat geldt ook voor dat van Novavax, dat al sinds begin dit jaar beschikbaar is in Nederland. EMA raadde donderdag aan het Novavax-vaccin ook beschikbaar te stellen aan jongeren tussen de 12 en 17 jaar.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee