Nieuwe samenwerking Nederland en België tegen cocaïnehandel

 © Hollandse Hoogte / BELGA

Redactie

De Belgische en Nederlandse opsporingsdiensten werken sinds kort samen om de smokkel en handel van cocaïne tussen de Antwerpse haven en Nederland aan te pakken. De politie stelt dat de nieuwe aanpak tot nu toe al zeer effectief is gebleken.

In twee maanden tijd zijn zo’n tien verdachten aangehouden en zouden grote geldbedragen en hoeveelheden drugs in beslag zijn genomen, waaronder ruim 8000 kilo cocaïne.

De zogenoemde taskforce met de naam Fortius moet de Antwerpse haven onaantrekkelijk maken voor vooral Nederlandse drugscriminelen. Nederland is volgens de politie een productie- en doorvoerland voor de rest van de wereld. Daarom zou een goede internationale samenwerking bij deze aanpak essentieel zijn. „Zo stoppen we intercontinentale en internationale drugsroutes en pakken we internationale criminele netwerken aan”, aldus de politie.

Ondermijning

Volgens de politie vervoeren Nederlandse criminelen 80 procent van de verdovende middelen die in Antwerpen binnenkomen naar Nederland, om vervolgens weer doorgestuurd te worden naar andere Europese landen. Op jaarbasis zouden in Nederland vele miljarden euro’s omgaan in de criminele drugsindustrie. „Drugsproductie- en handel is vaak de oorzaak van ondermijning in Nederland. Deze ondermijning heeft allerlei zware criminaliteit tot gevolg. Denk aan witwassen, corruptie, bedreiging, geweld en liquidaties”, stelt de politie.

Hoofd van de dienst landelijke recherche Andy Kaag zegt dat met Fortius de opsporingsdiensten zich niet alleen richten op het kopstuk van een crimineel samenwerkingsverband, maar juist op de personen en bedrijven die dat netwerk draaiende houden. „Daarbij telt dus elke rol. De Taskforce Fortius pakt de uithaal/import, opslag, handel en distributie van cocaïne aan. Hierdoor wordt z’n crimineel samenwerkingsverband ontwricht”, vertelt Kaag.

Lees ook: Limburgse jongeren massaal benaderd door criminelen om strafbare feiten te plegen

De taskforce, die onder meer een speciale quick response unit heeft, werkt nauw samen met onder meer de douane, marechaussee en de FIOD. „Door deze samenwerking tussen de partners vanuit toezicht, handhaving en opsporing en het Openbaar Ministerie kan er snel en adequaat gehandeld worden en zijn in korte tijd al mooie successen behaald”, aldus de politie.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal