Stijging hypotheekrente zet door, en flink ook

Foto ter illustratie. 

Foto ter illustratie. © Getty Images

Wie een hypotheek nodig heeft, kan weer zijn portemonnee trekken. De rente steeg deze week bijna net zo veel als het record van vorige week. De gemiddelde rente staat nu op 3,96 procent, sinds de invoering van de hypotheekrente sinds 1965 is dit de vierde grootste stijging ooit. Iets wat een half jaar terug nog ondenkbaar leek.

Willemijn van Benthem

De grote veroorzaker van de stijgende hypotheekrente is de rente op de kapitaalmarkt. Die maakt ondertussen al twee weken een pas op de plaats. De vrees voor een recessie leeft, maar mocht de kapitaalrente niet verder stijgen, dan lijkt de noodzaak te verminderen bij geldverstrekkers voor een verdere verhoging van de hypotheekrente.

Maar niemand heeft een glazen bol, zeker niet in onzekere tijden met een oorlog in Oekraïne, de hoge prijsinflatie, de onzekere levering van energie en eventuele coronaperikelen die weer oplaaien.

De terugkeer van de rentes van tien jaar vast – na de jarenlange favoriete looptijd van twintig jaar – lijkt vooral de grootbanken in de kaart te spelen. Zij zijn meer gericht op het aantrekken en uitzetten van geld met een kortere looptijd dan verzekeraars en pensioenfondsen die veelal langlopende verplichtingen aangaan. Door de hogere rente kiezen meer consumenten voor een kortere renteperiode van vooral tien jaar vast, dan een aantal maanden geleden.

Verdrievoudigd

De hypotheekrente is sinds oktober bijna verdrievoudigd, waardoor de maandlasten van een hypotheek stijgen en de leencapaciteit afneemt. De toename van de maandlasten bij een annuïteitenhypotheek is minder dan veel consumenten denken. En dat komt -naast de aftrek van de hypotheekrente – door de dempende werking van de annuïteitenhypotheek.

Een annuïteit bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. Bij een hogere rente neemt het bedrag aan aflossing in een annuïteit af en dat drukt de toename van de netto maandlasten. Bij een aflossingsvrije hypotheek is er geen sprake van een dempend effect.

Lees ook: Voor elke honderd woningen 105 gegadigden

De gemiddelde rente van 3,96 procent is berekend op basis van annuïteitenhypotheken van meerdere rentevaste perioden van vijf, tien, twintig en dertig jaar vast, zowel met als zonder nieuwe hypotheekgarantie. Tien geldverstrekkers wijzigden deze week zelfs twee of drie keer het rentetarief. En alle actieve aanbieders hebben de laatste twaalf dagen minimaal één keer verhoogd.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee