Defensie koopt versneld nieuwe F-35’s en killerdrones

Een F-35. © ANP / HH

Defensie koopt versneld zes nieuwe straaljagers en vier onbemande killerdrones. Door de oorlog in Oekraïne draait de wapenindustrie overuren en zijn de levertijden extreem lang. Om vertragingen voor te zijn, plaatst Defensie deze mega-order veel eerder dan gepland.

RedactieBron: ANP

Minister Ollongren (Defensie) heeft vrijdag toestemming van het kabinet gekregen om de bestelling – van ruim een miljard euro – nu al te plaatsen. De begroting moet daarvoor worden aangepast. Het kabinet liet begin deze maand al weten zes extra F-35’s en vier MQ-9 Reaper-drones te willen kopen. De toestellen zouden later deze kabinetsperiode worden besteld, maar dit wordt nu naar voren gehaald.

De zes F-35’s worden naar verwachting in 2025 geleverd. Daarvoor was het wel nodig om de straaljagers vóór half juli dit jaar te kopen. Als dat niet gebeurt, valt er een gat in het leveringsschema. De vertraging zou dan oplopen tot minimaal twee jaar, meldt Defensie.

Overspannen defensiemarkt

In de hele wereld is nu meer vraag naar gevechtsvliegtuigen. De overspannen defensiemarkt is het gevolg van de oorlog in Oekraïne. Veel Europese landen hebben hun defensiebudgetten de laatste tijd flink opgehoogd, en willen nu allemaal tegelijkertijd vliegtuigen, wapens en munitie kopen.

Lees ook: Defensienota: meer vuurkracht voor het leger

Nederland heeft op dit moment al vier onbemande Reaper-drones. Dat aantal wordt verdubbeld. Vanuit de Verenigde Staten is aangegeven dat vóór september een nieuwe bestelling van de killerdrones moet worden geplaatst. Staatssecretaris Van der Maat (Defensie) – die over het materieel gaat – heeft vrijdag de Tweede en de Eerste Kamer geïnformeerd over de versnelde aankopen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal