Bijna vijftig nieuwe gevallen van apenpokken erbij in Nederland

Ter illustratie.  © ANP

Bij 211 mensen in Nederland is inmiddels het apenpokkenvirus vastgesteld, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag.

RedactieBron: ANP

Dat zijn er 44 meer dan woensdag, toen het RIVM 167 gevallen meldde. De stijging van het aantal nieuwe gevallen per week neemt toe, ziet het instituut.

Hoe hard de epidemie toeneemt is echter lastig te zeggen, stelt het RIVM. Dat komt door de lange incubatietijd. Het instituut wil volgende week meer informatie delen.

De meeste mensen met het virus zijn mannen die seks hebben met mannen. Gezondheidsdiensten benadrukken wel dat iedereen apenpokken kan krijgen na nauw contact met iemand die is besmet. De diensten verwachten dat het aantal besmettingen in Europa voorlopig nog zal toenemen.

Lees ook: Van de apenpokken zijn we nog niet af: een toename dreigt in de festivalzomer

Wie apenpokken oploopt, kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat een uitslag met blaasjes op de huid. Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een infectie. Het virus kan gevaarlijk zijn voor mensen met een verzwakte weerstand, kinderen en zwangeren.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal