Minister Van der Wal doet aangifte wegens doodsbedreiging op vrachtwagen

Christianne van der Wal. © ANP / LAURENS VAN PUTTEN

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft aangifte gedaan van een doodsbedreiging en van opruiing tegen de eigenaar van een vrachtauto. Op de achterzijde van de vrachtwagen staan de namen van Pim Fortuyn en Theo van Gogh met hun sterfdatum. Daaronder staat de naam van de minister, een kruis en een vraagteken.

Redactie

Een woordvoerder van de minister bevestigt dit aan De Telegraaf. De vrachtwagen was woensdag ook aanwezig bij de grote demonstratie van boeren in het Gelderse Stroe. Dat is te zien op beelden van Shownieuws van SBS6.

De demonstrerende boeren zijn woedend op de minister om haar stikstofplannen. De stikstofuitstoot moet flink worden verminderd om de natuur te verbeteren. Het grootste deel van de uitstoot van stikstof komt voor rekening van boeren.

Lees ook: Minister: ‘Begin 2023 ook eerste stikstofdoelen industrie’

Nadat Van der Wal precies een week geleden haar stikstofplannen had gepresenteerd trokken tientallen boeren met tractoren ’s avonds nog naar haar woonhuis om verhaal te halen. De politiek reageerde daarop verontwaardigd. Het kabinet noemde het „onacceptabel”, maar liet ook weten dat er weinig tegen te doen is. Er zijn bij het huis van de minister geen strafbare feiten gepleegd.