Boerenacties op tal van plekken, waaronder in Limburg: strobaal bij huis minister

 © Edward-Media

Op meerdere plekken in het land, waaronder in de provincies Noord-Brabant en Limburg zijn vrijdagavond op meerdere plekken boerenacties gehouden tegen de stikstofplannen van het kabinet. Ook werd door boeren een strobaal achtergelaten op een weg in de buurt van het huis van minister Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur), zei een woordvoerder van de politie Oost-Nederland.

RedactieBron: ANP

De boeren staan met tractoren bij op- en afritten van wegen, waaronder enkele snelwegen. Op de A73 ter hoogte van Horst staan tientallen boeren te protesteren. Voorbijrijdende automobilisten toeteren om steun te betuigen.

Ook op de A67 bij Sevenum en de viaducten boven de A2 ter hoogte van Maasbracht protesteren boeren. Daarnaast waren in Oostrum en Maasbree soortgelijke acties.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op de A67 in Noord-Brabant bij Liessel gingen de boeren verder en begaven zich zelfs op de vluchtstrook van de snelweg. Dat meldt een woordvoerster van de politie vrijdag. De inzet van de politie was erop gericht de situatie veilig te houden. Agenten gingen met de boeren in gesprek en handhaafden waar mogelijk.

De boeren worden erop gewezen dat bepaalde zaken niet zijn toegestaan, zoals wegen blokkeren of zich op de vluchtstrook begeven. De woordvoerder van de politie spreekt van „spontane acties” door de boeren en verwacht dat ze van korte duur zijn.

Boerendemonstraties zijn ook geconstateerd op de A67 bij Hapert, de A2 bij Best, de N264 bij Haps en de N272 bij Boxmeer. Verder zijn er acties gemeld bij Liempde, Heeswijk-Dinther en Lunteren (Gelderland).

Lees ook: Forse kritiek Staten op stikstofplannen kabinet, maar wel inzetten op flinke afname van uitstoot

Strobaal

De strobaal die werd neergezet bij Van der Wal zal door de gemeente moeten worden weggehaald, zei de politiewoordvoerder. Twee weken geleden trokken boeren op tractoren naar haar woonhuis om verhaal te halen, enige tijd nadat ze haar stikstofplannen had gepresenteerd. Het kabinet noemde dat onacceptabel.

Doodsbedreiging Van der Wal

Eerder op de vrijdag liet de minister weten aangifte te hebben gedaan van een doodsbedreiging en van opruiing tegen de eigenaar van een vrachtauto. Op de achterzijde van de vrachtwagen staan de namen van Pim Fortuyn en Theo van Gogh met hun sterfdatum. Daaronder staat de naam van de minister, een kruis en een vraagteken.

Lees ook: Minister Van der Wal doet aangifte wegens doodsbedreiging op vrachtwagen

Afgelopen woensdag hielden de boeren al een landelijke actiedag in het Gelderse Stroe als protest tegen de stikstofplannen van het kabinet. Voorzitter van boerenorganisatie Agractie Bart Kemp zei eerder vrijdag dat het nog een verrassing zal zijn hoe de boeren de komende tijd actie gaan voeren. „De acties zullen soms hinder opleveren, soms niet. Soms zullen ze gericht zijn op politici, soms op burgers. Boeren hebben onderling een sterk netwerk en kunnen dus gemakkelijk zelf acties organiseren’’, zei hij.

 © Edward-Media

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal