Noorse koning geschokt na schietpartij bij gayclub in Oslo

Bloemen op de plek van het schietincident. © De Limburger

Koning Harald van Noorwegen is onthutst door het nieuws over de schietpartij bij een gaynachtclub in Oslo. De vorst laat zaterdagochtend in een reactie weten dat de koninklijke familie ‘geschokt’ is.

RedactieBron: ANP

Bij de schietpartij in het centrum van de Noorse hoofdstad zijn twee clubbezoekers om het leven gekomen. 21 mensen raakten gewond. „We leven mee met alle nabestaanden en getroffenen en wensen iedereen die nu bang, bezorgd en verdrietig is veel sterkte toe”, reageert Harald.

Mensen hebben elkaar nodig om samen te strijden voor de waarden „vrijheid, diversiteit en respect”, aldus de koning. „We moeten voor alle mensen blijven opkomen, zodat iedereen zich veilig voelt. We moeten nu goed voor elkaar zorgen.”

Lees ook: Doden en gewonden bij schietpartij gayclub in Oslo, politie beschouwt het als terrorisme

COC ontzet

Het COC is geschokt door de schietpartij. „Afschuwelijk en onvoorstelbaar. Onze gedachten zijn bij de slachtoffers, hun nabestaanden en de lhbti-gemeenschap in Noorwegen. Het lijkt erop dat de mensen zijn vermoord om wie ze zijn. Iedereen is aangeslagen, boos en verdrietig. Maar tegelijk heerst er ook een gevoel van strijdbaarheid, van ‘we laten ons als gemeenschap niet intimideren en terug de kast in duwen’”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse belangenvereniging.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal