Atleet Smidt met overmacht naar vierde titel op 400 horden

Archieffoto van Nick Smidt tijdens de halve finale 400 meter horden op de Olympische Spelen in Tokio.  

Archieffoto van Nick Smidt tijdens de halve finale 400 meter horden op de Olympische Spelen in Tokio.  © ANP / ANP

Atleet Nick Smidt is in Apeldoorn voor de vierde keer Nederlands kampioen op de 400 meter horden geworden. De Assenaar was oppermachtig en snelde bij de NK in 49,43 naar het goud. Hij had meer dan 2 seconden voorsprong op nummer 2 Binne Brok.

RedactieBron: ANP

In de series op vrijdag had Smith zijn vorm al getoond met een persoonlijk record van 49,12. Hij kwam daarmee in de buurt van de WK-limiet van 48,90. Een ticket naar de mondiale titelstrijd volgende maand in het Amerikaanse Eugene is alsnog mogelijk, want met de titel heeft Smidt weer de nodige punten vergaard voor de wereldranglijst. Een plek bij de eerste 32 geeft recht op WK-deelname.

Richard Douma veroverde voor het eerst de titel op de 5000 meter. Hij had er al vier op de 1500 meter. De Zaandammer speelde met de concurrentie tijdens de race. Hij liep aanvankelijk samen met Stan Niesten weg van de rest, maar liet zich tegen het einde van de wedstrijd weer inlopen. Douma beschikte in de laatste ronde over de sterkste eindspurt en won in 14.03,04.

Diane van Es was verreweg de beste op de 5000 meter bij de vrouwen. Ze schudde enkele ronden voor het einde haar laatst overgebleven concurrente Marcella Herzog van zich af en soleerde naar het goud in 15.48,38. De tijden van Douma en Van Es lagen ver af van de WK-limiet.

Femke Bol ontbrak bij de NK op de 400 meter horden. De winnares van olympisch brons op dit onderdeel kiest in Apeldoorn voor de 200 meter. Cathelijn Peeters won bij afwezigheid van Bol het goud in 56,51.

Lees ook: Femke Bol geeft visitekaartje af op 400 meter horden in Oslo

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee