Riejanne Markus kroont zich tot Nederlands kampioene op de weg

Riejanne Markus is voor het eerste Nederlands kampioene op de weg. 

Riejanne Markus is voor het eerste Nederlands kampioene op de weg. © De Telegraaf

Riejanne Markus heeft zich gekroond tot Nederlands kampioen op de weg bij de vrouwen. De 27-jarige renner van Jumbo-Visma neemt de titel over van Amy Pieters, die vorig jaar won maar als gevolg van een zwaar trainingsongeluk in december revalideert van zwaar hersenletsel. Quinty Schoens uit Stein was de beste Limburgse op plek 22, op 1.41 van de winnares. Kylie Waterreus (Ulestraten) werd 39ste op meer dan negen minuten van Markus.

RedactieBron: De Telegraaf

Voorafgaand aan de koers waren de emoties al duidelijk zichtbaar bij Chantal van den Broek-Blaak en Demi Vollering, ploeggenoten van de onfortuinlijke Pieters. Ook werd voor het startschot bekend gemaakt dat er een crowdfundingsactie op touw is gezet voor Pieters, die ten goede komt aan de kosten van haar revalidatie.

Lees ook: Amy Pieters verovert Nederlandse titel op VAM-berg; Sabrina Stultiens eindigt als zesde

Soet en Van Alphen

Het parcours in Drenthe bestond voor de renners uit acht ronden, die bij elkaar 124,5 kilometer telden. Na twee rondes rondom de VAM-berg had er nog niemand een gat weten te slaan, de eerste die dat probeerden waren Aafke Soet (Jumbo-Visma) en Aniek van Alphen van Plantur Pura. Beide vrouwen werden door het peloton echter na niet al te lange tijd alweer ingerekend.

Chantal van den Broek-Blaak. 

Chantal van den Broek-Blaak. © ANP/HH

Halverwege de koers waagden zowel Lucinda Brand als Ellen van Dijk een keer een vluchtpoging, terwijl ook Riejanne Markus zich van voren liet zien. Laatstgenoemde werd bij haar poging door Shirin van Anrooij teruggehaald.

Nadat de vrouwen voor de zesde keer de doorkomst op de VAM-berg hadden gepasseerd, nam Marianne Vos de benen. De renster van Jumbo-Visma sloeg een gat van zo’n 45 seconden, terwijl Van den Broek-Blaak, Vollering en Lorena Wiebes in de achtervolgingsgroep berekenden wat te doen. Het waren uiteindelijk Ellen van Dijk en Van Anrooij die met hun speldenprikken erin slaagden om Vos weer te achterhalen.

Demi Vollering in actie tijdens het NK op de weg. 

Demi Vollering in actie tijdens het NK op de weg. © ANP/HH

Met nog een kleine twintig kilometer te gaan demarreerden Maria Apolonia van ’t Geloof en Lonneke Uneken samen, direct gevolgd door Van Dijk. Brand en Vollering volgden het trio en zo was er op twaalf kilometer van de finish uiteindelijk weer een samensmelting. Vervolgens trokken Van Anrooij en Markus samen het gas open en richting de laatste kilometers namen ze een kleine twintig seconden voorsprong. In de laatste kilometer, tijdens de laatste klim op de VAM-berg kwam de achtervolgende groep eraan, maar het leidende duo liet zich niet meer bijhalen. Markus toonde zich uiteindelijk de snelste.

Lees ook: Steinse triatlete Quinty Schoens mist Amstel Gold Race door corona: ‘Ik baal mega erg, want dit was een kinderdroom’