Estafettezwemsters sluiten WK af zonder plak, maar met record

Kira Toussaint haalde met de estafetteploeg de finale van de 4x100 wissel. 

Kira Toussaint haalde met de estafetteploeg de finale van de 4x100 wissel. © ANP/HH

De Nederlandse estafettezwemsters hebben zaterdag tijdens de slotdag van de WK langebaan in Boedapest naast een medaille gegrepen op de 4x100 meter wisselslag. Kira Toussaint, Tes Schouten, Maaike de Waard en Marrit Steenbergen werden vijfde, maar verbeterden met een tijd van 3.57,24 wel het Nederlands record. Het goud ging naar Amerika, Australië werd tweede, Canada derde.

RedactieBron: De Telegraaf

De Nederlandse ploeg plaatste zich eerder op de dag nog als tweede voor de finale. Alleen Australië was in de series sneller. Het Oranje-kwartet kwam toen tot een tijd van 3.57,48, net boven het Nederlands record, dat al sinds 2012 op 3.57,28 staat. Australië, met onder anderen drievoudig olympisch kampioene Kaylee McKeown in de ploeg, klokte toen 3.56,77.

Slechts twaalf landen deden mee aan de series, acht daarvan plaatsten zich voor de finale van zaterdagavond. De Amerikaanse vrouwen deden dat met de zevende tijd. Team USA veroverde drie jaar geleden bij de WK in Zuid-Korea het goud op dit onderdeel in een wereldrecord (3.50,40).

Twee medailles

De Nederlandse zwemploeg pakte in totaal twee medailles in Boedapest: zilver voor Arno Kamminga op de 100 meter schoolslag en brons voor de gemengde estafetteploeg op de 4x100 wissel.

Sarah Sjöström viert haar titel. 

Sarah Sjöström viert haar titel. © ANP/HH

Sarah Sjöström

Sarah Sjöström heeft ook de wereldtitel op de 50 meter vrije slag gewonnen. De Zweedse vierde in Boedapest haar 20ste medaille op een WK. De 28-jarige Sjöström tikte aan na 23,98 seconden. De Poolse Katarzyna Wasick pakte het zilver (24,18). Het brons was voor de Amerikaanse Meg Harris (24,38).

Sjöström veroverde vrijdag op de wereldkampioenschappen lange baan al de titel op de 50 meter vlinderslag. De Zweedse hoefde niet lang na te denken over het geheim achter haar successen. „Dat is mijn mentaliteit”, zei ze.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee