Weer urenlang wachten in de rij op Schiphol en Eindhoven: ‘Passagiers komen veel te vroeg’

 © ANP

Wie zondag op vliegreis ging, kwam opnieuw in lange rijen terecht. Niet alleen op Schiphol, maar ook op Eindhoven Airport zorgde de drukte voor problemen.

Koen Nederhof Bron: ANP

Op Schiphol zorgt met name een personeelstekort bij de security al weken voor chaos. Al sinds Pasen moeten mensen soms uren in de rij staan om hun handbagage te laten controleren.

Op Eindhoven Airport liep het dit weekend ook in het honderd. Rijen slingerden tot ver buiten de terminal op zondag. Een woordvoerder van de luchthaven liet weten dat de rijen deels ontstonden doordat reizigers veel te vroeg kwamen.

,,Doordat het beeld ontstaat dat het druk is, zie je ook dat meer passagiers veel vroeger komen dan nodig is”, legt de zegsman van Eindhoven Airport uit. „Wij adviseren tweeënhalf tot drie uur van tevoren te komen. Als je bij wijze van spreken al ’s ochtends komt voor een avondvlucht, krijg je heel lange rijen. En het heeft ook geen zin. Je kunt bijvoorbeeld je koffer pas drie uur voor vertrek kwijt. Eerder herkent het systeem je niet.”

Op Rotterdam/The Hague Airport was het wel druk, maar waren geen problemen met lange wachtrijen, liet een woordvoerster zondag weten.

Lees ook: Verbazing bij reizigers: omboeken kan niet, maar je kunt nog wel tickets kopen

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

„Maar doordat het beeld ontstaat dat het druk is, zie je ook dat meer passagiers veel vroeger komen dan nodig is”, legt de zegsman van Eindhoven Airport uit. „Wij adviseren tweeënhalf tot drie uur van tevoren te komen. Als je bij wijze van spreken al ‘s ochtends komt voor een avondvlucht, krijg je heel lange rijen. En het heeft ook geen zin. Je kunt bijvoorbeeld je koffer pas drie uur voor vertrek kwijt. Eerder herkent het systeem je niet.”

Schiphol merkte ook al dat passagiers steeds vroeger voor vertrek in de vertrekhallen arriveerden en ging over tot controles van tickets bij de ingang. Mensen van wie de vlucht niet binnen vier uur zou vertrekken mochten nog niet naar binnen. Eindhoven Airport zet die stap nog niet, maar informeert reizigers zo veel mogelijk over de nadelen van te vroeg komen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal