Maarten van Rossem door met tv-show na overlijden zus

 © ANP / ANNEKE JANSSEN

Maarten van Rossem wil graag door met het programma Hier Zijn De Van Rossems, ondanks het overlijden van zijn zus Sis begin mei. Dat vertelde de 78-jarige wetenschapper en televisiecoryfee zondag in gesprek op NPO Radio 1. Maarten maakte het populaire programma met zijn zus en zijn broer Vincent.

Redactie

„Wij willen er wel graag mee door”, aldus Van Rossem. „De producent ook. De data zijn ingepland, het budget is er. De eerste aflevering was net gedraaid. De wil is er, en ik geloof ook bij de autoriteiten. Maar je weet hoe overleg in Hilversum gaat. Het is een understatement om te zeggen dat dat een bijzonder proces is. We hebben ruim 2,5 jaar moeten wachten op het besluit om het programma überhaupt te maken.”

De vorm van het programma zou wel iets moeten worden aangepast, beaamt Maarten. „Als we het in dezelfde vorm voortzetten, dan gaan mensen zeker zeggen: wat jammer dat Sis er niet meer bij is. En dat is terecht.”

Herrie

Het plan is nu om iets anders met schilderijen te gaan doen. „Dat was het enige punt waarop we wel eens herrie met elkaar hadden”, vertelde Van Rossem aan presentator Özcan Akyol. „Mijn zus was kunsthistoricus. En dus werd ze beïnvloed door de misvattingen die in de kunstgeschiedenis bestaan over wat mooie schilderijen zijn en wat niet. Kunsthistorici kennen geen mooie schilderijen, die kennen alleen maar interessante schilderijen.”

Deze zienswijze noemt Van Rossem poppenkast.De invloed van het overlijden van zijn zus noemde de historicus in het openhartige gesprek „een schuurplek. Het is een beetje zoals wanneer je een wielrenner ziet vallen die een heel eind over de weg doorschuift. Het ziet er verschrikkelijk uit en het doet ongetwijfeld hartstikke pijn. Maar ze klimmen daarna vrijwel altijd weer op de fiets: ze doen er een verbandje omheen en ze gaan weer door.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal