Column: Op zoek naar de kleine ijsvogelvlinder na tip van een lezer

De kleine ijsvogelvlinder. 

De kleine ijsvogelvlinder. © Piet Schuttelaar

Stein -

Om de week tekent columnist en natuurliefhebber Piet Schuttelaar uit Stein een verhaal op vanuit zijn natuurhuisje. Deze week vertelt hij over de kleine ijsvogelvlinder.

Piet Schuttelaar

In goed vertrouwen rekenen lezers soms op me, dat vind ik leuk en dat respecteer ik. Ik krijg regelmatig foto’s gestuurd met daaraan gekoppeld een vraag. Er wordt een dode vleermuis afgeleverd, een rups in een potje aan de deur gezet, zaadjes van wilde planten aangereikt, interessante locaties en tips doorgemaild, natuurkennis en -zorgen gedeeld. Allemaal super, bedankt daarvoor!

Zo kreeg ik vorig jaar een tip dat er op de Hughterheide, achter de Daatjeshoeve in Nederweert, de kleine ijsvogelvlinder zou fladderen. Mijn vrouw Rietje nam een boek mee en nestelde zich op het gezellige terras, terwijl ik in mijn outdoorkleding de landweg afliep, nadat ik beloofd had hooguit twee uurtjes weg te blijven. Outdoorkleding, die ook beschermt tegen teken en andere insecten is nogal belangrijk voor me, omdat ik me soms ook door menshoge brandnetels beweeg en langs wuivende grashalmen.

Lees ook: Column: De Knolsteenbreek, een zeldzaam plantje dat alleen langs de grote rivieren en in Limburg voorkomt

De blauwe ijsvogelvlinder had ik reeds in Zuid-Frankrijk gefotografeerd, dus nu op weg naar de kleine. En dat is op een warme dag in juni gelukt. De kleine ijsvogelvlinder leeft aan de bosrand, in hoog struweel. Ze zet haar eitjes af op jonge bladeren van planten, die in de halfschaduw staan. In augustus en september kun je dan opzoek gaan naar de rupsen. Die hebben een bijzondere vraatmethode. Ze vreten namelijk het blad zodanig op dat de middennerf onbeschadigd blijft. Voor de overwintering maakt de rups een spinselachtig bouwsel, meestal van een kamperfoelieblad. Dat wordt dan zodanig samengevouwen en aan de tak vast gesponnen, dat er een hangende capsule ontstaat. De natuur verovert je hart en laat je telkens in opperste verbazing achter.

Lees ook: De grote bonte specht hamert er vroeg in het voorjaar flink op los

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee