Staten akkoord met miljoenen voor vastgoed op campussen Venlo en Heerlen

De Greenportcampus in Venlo © De Limburger

Maastricht
Redactie

Provinciale Staten is vrijdag in grote meerderheid (28 tegen 9 stemmen) akkoord gegaan met de doorontwikkeling van de vier Brightlands campussen in Limburg. De miljoenen voor met name het vastgoed in Venlo en Heerlen doen het provinciale huishoudboekje echter zeer.

„Het doet pijn in de buik als we geld moeten steken in een verlieslatende vastgoedexploitatie”, aldus gedeputeerde Stephan Satijn. Hij doelt daarmee op acute liquiditeitsproblemen rondom het vastgoed op de Greenport Campus in Venlo.

Lees ook: Dreigend bankroet vastgoedtak Greenport Campus Venlo, noodinfuus van 6,7 miljoen euro nodig

„Die 6,5 miljoen euro aan noodkrediet zijn echt nodig om de vastgoed-BV overeind te houden. In het najaar zullen we samen met de andere stakeholders bekijken hoe we dit probleem structureel kunnen oplossen. Het is wat mij betreft eens maar nooit weer.”

Bankroet

De provincie neemt net als medeaandeelhouder gemeente Venlo haar verlies. Het bankroet van de campusvastgoed-BV is daarmee voorkomen. Bovendien kunnen er noodreparaties aan dak en verwarming worden uitgevoerd. Om de gebouwen op de campus weer helemaal aan de maat te brengen, zijn er de komende jaren nog vele extra miljoenen nodig.

Lees ook: Raad Venlo steunt noodlijdende campus met forse kapitaalinjectie: ‘Dit is een kans die we moeten grijpen’

Het Limburgs parlement buigt zich later dit jaar over zowel de toekomst van het vastgoed op Greenport als over de ontwikkelvisie van de campus in Venlo.

Groot onderhoud

Voor het groot onderhoud van het gehuurde onderkomen van de Smart Services Campus in Heerlen stelt de provincie 4 miljoen euro beschikbaar. Een aantal Statenfracties vraagt zich af of de combinatie van opknappen en huren wel verstandig is. Juist in het hebben van eigen vastgoed – zo leert met name Chemelot in Geleen – schuilt het verdienmodel. Met de huuropbrengsten van die gebouwen kunnen ontwikkelingen en innovaties worden aangejaagd.

De Partij voor de Dieren stemde tegen het collegevoorstel. De fractie zegt te weinig vertrouwen te hebben in twee van de vier campussen, te weten Venlo en Heerlen. De PVV steunde het voorstel niet, omdat het benodigde geld uit de spaarpot van de provincie wordt gehaald. De fractie Palmen tenslotte ziet wel de meerwaarde van de campussen, maar niet van de vele extra miljoenen voor het vastgoed.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal