Nederland moet flink aan de bak om groene energiedoelen Europese Unie te halen

Eurocommissaris Frans Timmermans lanceerde onlangs een voorstel om het doel nog verder op te hogen naar ten minste 45 procent. © ANP/HH

Het aandeel hernieuwbare energie moet in de Europese Unie naar ten minste 40 procent in 2030. De EU-klimaatministers zijn het eens geworden over deze torenhoge ambitie. Nederland moet flink aan de bak wil het in de buurt komen.

onze correspondent

In ons land bleef het percentage groene energie vorig jaar steken op 12,5 procent. Hoewel er veel plannen in uitvoering zijn om dit aandeel op te krikken, is het nog maar de vraag of het nieuwe EU-streefdoel gehaald kan worden. Verschillende groene projecten lopen vertraging op door de stikstofcrisis. Desondanks is het kabinet een groot voorstander van stevigere ambities.

Het oorspronkelijk EU-doel voor 2030 was 32 procent. Eurocommissaris Frans Timmermans lanceerde onlangs een voorstel om het doel nog verder op te hogen naar ten minste 45 procent. Zo wil hij de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen beperken. Over dit voorstel van Brussel hebben de EU-lidstaten zich nog niet uitgesproken.

Lees ook: Hoe gaan we ooit het klimaat redden als elke stap in die richting veel weerstand oproept? ‘Vliegen hoort niet zo goedkoop te zijn’

Hernieuwbare energie komt uit bronnen als wind, zon, waterkracht en biomassa. De EU-lidstaten zijn het verder eens geworden over doelstellingen op het gebied van groene waterstof voor de industrie en energiebesparing. Ook moeten datacenters straks openheid geven over hun energieverbruik.

De lidstaten gaan nu met het Europees Parlement onderhandelen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal