FDF: boeren naar Tweede Kamer om te demonstreren

 

 © ANP / ANP

Boeren zijn van plan naar Den Haag te gaan dinsdagmiddag.

redactie

Vanaf 12.00 uur, zo blijkt uit een verklaring die Farmers Defence Force-woordvoerster Sieta van Keimpema heeft verspreid. Dinsdag wordt in Den Haag gestemd over moties die zijn ingediend tijdens het stikstofdebat vorige week in de Tweede Kamer.

Lees ook: LIVE | Actie boeren langs snelwegen, hooibalen in brand

„Op 28 juni zullen we het halveren van de veestapel een gezicht gaan geven. Duidelijk maken voor welke keuzes boeren gezet worden door het misselijkmakende beleid van dit kabinet”, zo staat in de verklaring die is ondertekend door ‘Boeren van Nederland’.

Oproep

In de verklaring worden burgers ook opgeroepen: „Burgers, kom ook om te zorgen dat de toekomst van het Nederlandse platteland gewaarborgd blijft, dat de kaalslag met het halveren van de veestapel voorkomen wordt. Ons land, ons vee, onze manier van leven, onze plattelandscultuur laten wij niet afnemen door Rutte IV!”

De boeren zijn boos over de stikstofplannen van het kabinet. Daarom waren er de afgelopen dagen al meerdere demonstraties. Vorige week een massale in Stroe, de afgelopen dagen een aantal kleinere, maandag bijvoorbeeld blokkeerden boeren snelwegen, trokken ze op naar het mediapark en opnieuw naar het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Dinsdagochtend staken ze onder meer op de A12 tussen Den Haag en Utrecht hooibalen in brand. Ook in andere delen van het land werden brandjes gesticht in de buurt van een snelweg. Dat gebeurde onder meer op de A2 bij Beesd, de A15 bij Andelst en de A7 bij Wijdewormer.

De ammoniakuitstoot van de landbouw moet wat het kabinet betreft gemiddeld met 40 procent omlaag, zodat de natuur niet langer wordt overbelast. In beschermde natuurgebieden zelf mag volgens de plannen vrijwel geen uitstoot meer plaatsvinden, direct daaromheen is volgens de minister een vermindering van 70 procent noodzakelijk. Alleen dan gaat het volgens haar lukken om de stikstofbelasting op de natuur genoeg te verminderen.

Den Haag: optreden tegen gevaarlijke situatie boerenprotest Kamer

Als het protest van boeren bij de Tweede Kamer leidt tot gevaarlijke situaties „wordt waar mogelijk opgetreden”. Dat laat de gemeente Den Haag weten.

Den Haag waarschuwt dat gevaarlijke situaties kunnen ontstaan door „onbesuisd rondrijden van tractoren”. Daarom doet de gemeente „een beroep op het verstand van boeren dat zij gevaarlijke situaties voorkomen”.

Het boerenprotest bij de Tweede Kamer is niet aangemeld. Als ze komen, krijgen ze volgens de gemeente wel de ruimte om hun mening te laten horen, „maar wel als je je aan de regels houdt. Dat betekent demonstreren met mensen, niet met materieel als dwangmiddel”. Zo mogen doorgaande wegen niet worden geblokkeerd. „Het plein voor de Tweede Kamer is niet toegankelijk voor tractoren.”

Het is nog niet duidelijk hoe de boeren naar Den Haag komen. De gemeente had twee weken geleden opgeroepen boeren onderweg naar Den Haag al tegen te houden als zij met tractoren de snelweg op zouden gaan. Die oproep „staat onverminderd”, zegt een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee