Nieuwe generatie wil bij mkb werken óf als zelfstandige aan de slag

 © Getty Images/iStockphoto

Sittard-Geleen -

Generatie Z – jongeren geboren tussen 1996 en 2015 – wil in de toekomst het liefste bij een middelgroot bedrijf werken. Dit blijkt uit een onderzoek van digitale uitzendorganisatie Zenjob onder 3000 jongeren uit Duitsland, Engeland en Nederland.

Redactie WijLimburg

Duizend Nederlandse jongeren tussen 17 en 27 jaar deden mee aan het onderzoek. Opvallend is dat jongeren in al deze landen het meest geïnteresseerd zijn in een carrière in het mkb. Maar ook het zelfstandig ondernemerschap scoort in alle landen hoog.

Nieuwe betekenis werk-privébalans

Eigen baas zijn spreekt in Nederland 23 procent van de jongeren aan. Frederik Fahning, medeoprichter en managing director van Zenjob, legt uit: „We zien een groeiend aantal mensen dat de controle over eigen werk wil hebben. Work-life balance begint een nieuwe betekenis te krijgen, waarbij werk het persoonlijke leven volgt, en niet andersom. Dit betekent niet dat jonge mensen niet willen werken. Het tegendeel is waar, maar ze willen steeds meer op hun eigen voorwaarden werken.”

Zelf de controle

Van degenen die al ervaring als zelfstandige hebben opgedaan, zegt 39 procent dit in de toekomst te willen blijven doen. In Duitsland en Engeland zijn de cijfers vergelijkbaar. Zelf de controle hebben over je werkleven wint aan populariteit, merken ze ook bij Zenjob. Uit de Job Preference Survey die het bedrijf afgelopen maart onder de eigen database uitvoerde, bleek dat mensen hun diensten twee tot zeven dagen vooraf inplannen. Dit toont aan dat mensen graag de vrijheid hebben om te beslissen waar en wanneer zij willen werken.

Beste opgeleide generatie

Volgens Frederik Fahning bevinden jonge mensen zich door het huidige personeelstekort in een voordeelpositie. „Generatie Z is de best opgeleide generatie in de geschiedenis en deze jongeren hebben nu alle ruimte om te ontdekken wat echt bij ze past. Ze hoeven niet direct voor een vaste baan te kiezen, maar kunnen overal van proeven zonder zich direct vast te leggen. Zelf de touwtjes in handen hebben – dat is het werken van de toekomst.”

Start-ups scoren laag

Opvallend is dat er in zowel Nederland, Duitsland als Engeland weinig animo is voor werken in start-ups. In alle landen geeft ongeveer 10 procent hier de voorkeur aan. „In tijden van onzekerheid is de meerderheid van de generatie op zoek naar stabiliteit – wat start-ups in hun beginjaren natuurlijk niet kunnen bieden”, zegt Frederik Fahning.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal