Nederland zakt naar categorie van Congo en Togo op vakbondsranglijst

 © ANP / ANP

UTRECHT -

Nederland is gezakt van de eerste naar de tweede categorie op een toonaangevende internationale ranglijst over de bescherming van werknemersrechten. Daardoor valt Nederland opeens in dezelfde groep landen als bijvoorbeeld de Republiek Congo, Costa Rica, Malawi en Togo.

onze verslaggeverBron: ANP

Volgens bestuurslid Petra Bolster van vakbond FNV gaat het om een „beschamende” ontwikkeling.

Nederland scoorde sinds de eerste editie in 2014 steevast als een van de beste landen in de Global Rights Index van het Internationaal Vakverbond (ITUC). Maar door een toenemend aantal gevallen van het niet naleven van werknemersrechten presteert Nederland nu minder, legt Bolster uit.

Dieptepunt

Ze wijst erop dat er in Nederland momenteel ook cao’s afgesloten worden met vakbonden die helemaal niet onafhankelijk zijn. Dat die nieuwe bonden toch getolereerd worden, draagt volgens de FNV’er bij aan dit „nieuwe dieptepunt”. Er zijn in Nederland ook werkgevers die weigeren te onderhandelen over een cao, vertelt Bolster.

Verder merkt de bond dat sommige bedrijven werkenden discrimineren die actief zijn voor een vakbond. Bolster zegt dat een medewerker in de maaltijdbezorgbranche zijn baan verloor omdat hij kritisch was over de arbeidsvoorwaarden en de Radical Riders had opgericht. Dat is een vakbond voor fietskoeriers.

Stakingsrecht

Ook ziet FNV een stijging in het aantal gevoerde rechtszaken door werkgevers om stakingen te voorkomen. De bond maakt hieruit op dat het recht op staken in Nederland onder druk staat. Bedrijven zouden ook vaker stakingsbrekers inzetten.

ITUC onderzocht voor de ranglijst de naleving van werknemersrechten in meer dan 180 landen aan de hand van bijna honderd indicatoren. Het gaat om vragen als wie cao’s mag afsluiten namens werknemers en of er bescherming is van werknemers die vakbondswerk doen.

Imagoschade

Dat Nederland een categorie is gezakt heeft overigens geen consequenties anders dan mogelijke imagoschade. Meer westerse landen scoren niet in de hoogste categorie. Zo zitten Frankrijk, Zwitserland en Spanje in dezelfde groep als Nederland. Het Verenigd Koninkrijk is terug te vinden in groep 3, dus een niveau lager, en de Verenigde Staten staan zelfs in groep 4. China, de Filipijnen en Turkije worden door de ITUC in groep 5 geplaatst en dan is er ook nog een allerlaagste categorie, met bijvoorbeeld Afghanistan, Libië en Syrië.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal