Luchtruim boven gevangenis Vught tijdelijk dicht vanwege verhoogd risico op ontsnappingen

Politie en justitie vrezen een zeer gewelddadige bevrijdingspoging om Ridouan Taghi uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) te halen. © ANP / ROBIN UTRECHT

Het luchtruim boven de gevangenis in Vught gaat op 1 juli dicht vanwege een verhoogd risico op ontsnappingen. Dat meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Valentijn BartelsBron: De Telegraaf

„Op verzoek van de burgemeester van Vught en minister Weerwind voor Rechtsbescherming heeft minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat besloten om het luchtruim boven de penitentiaire inrichting in Vught tijdelijk te sluiten”, meldt een woordvoerster van het departement.

Aanleiding voor de sluiting is ‘een verhoogd risico op vluchtpogingen van gedetineerden via de lucht’. „De aanpak van georganiseerde criminaliteit leidt tot een toename van arrestaties van een ‘buitencategorie’ van zware criminelen. Deze personen realiseren zich dat lange gevangenisstraffen in het verschiet liggen. Omkoping, chantage en extreem gewelddadige ontsnappingspogingen zijn scenario’s waar de Dienst Justitiële Inrichtingen rekening mee houdt.”

Acuut risico

Het gaat niet om een acuut risico, vertelt de zegsvrouw. „Daarom gaat het tijdelijk vliegverbod in vanaf 1 juli aanstaande. Het verbod bestrijdt tevens dat men inlichtingen over de infrastructuur van de gevangenis verzameld via bijvoorbeeld luchtfoto’s. Ook worden hiermee verder de mogelijkheden ingeperkt om met luchtvaartuigen smokkelaar de gevangenis binnen te brengen, zoals wapens, drugs en mobiele telefoons.”

Lees ook: Leger helpt met beveiliging EBI in Vught na signalen over gewelddadige uitbraakpoging

De luchtruimsluiting is ‘van tijdelijke aard en kan verlengd worden als daar aanleiding toe is’. „De maatregel komt bovenop de bestaande maatregelen die er zijn om de veiligheid en orde in een gevangenis te bewaren, zoals de aanwijzing van het gebied rondom de gevangenis als veiligheidsrisicogebied, cameratoezicht en extra surveillance door politie.”

Zwaarste criminelen

In Vught zitten de zwaarste criminelen, onder wie vermeend bendeleider Ridouan Taghi, tegen wie dinsdag een eis tot levenslang is uitgesproken. Ook andere verdachten van dit netwerk zitten daar vast, maar een woordvoerster van het ministerie wil niet zeggen of de sluiting met hun aanwezigheid en de risico’s te maken heeft.

De gevangenis nam al eerder maatregelen om ontsnappingen tegen te gaan en de orde in de inrichting te bewaren. Zo is de omgeving van de gevangenis aangewezen als veiligheidsrisicogebied en is er cameratoezicht en extra bewaking door de politie.

De sluiting van het luchtruim geldt boven de gevangenis en het gebied met een straal van 3700 meter rondom de gevangenis tot een hoogte van ongeveer 450 meter. Het verbod geldt voor alle burgervliegtuigen maar ook drones en modelvliegtuigjes. Politievliegtuigen en -helikopters vallen er niet onder, evenmin als helikoptervluchten voor medische spoedeisende hulp.

De maatregel duurt vooralsnog tot 1 januari 2023 en kan zo nodig verlengd worden. Burgemeester van Vught Roderick Jan van de Mortel laat weten dat er alles aan gedaan wordt om de veiligheid te waarborgen. Volgens hem is vanuit de driehoek (OM, politie en gemeente) aangedrongen om het luchtruim te sluiten. „We zijn blij dat minister Harbers positief tot actie is overgegaan.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal