Nederland levert nog eens drie pantserhouwitsers aan Oekraïne

Pantserhouwitsers van de Koninklijke Landmacht worden op de trein gezet bij de luitenant-kolonel Tonnetkazerne. © ANP / ANP

Nederland en Duitsland gaan ieder nog eens drie pantserhouwitsers leveren aan Oekraïne. Dat heeft minister Kasja Ollongren (Defensie) samen met haar Duitse collega Christine Lambrecht bekendgemaakt in de marge van NAVO-top in Madrid.

Redactie

Oekraïne had gevraagd om meer pantserhouwitsers. Nederland en Duitsland gaven eerder al respectievelijk vijf en zeven pantserhouwitsers. Het zware geschut is vorige week aangekomen in Oekraïne. De afgelopen weken zijn Oekraïense militairen getraind om met het materieel te kunnen werken.

Lees ook: Honorair consul: ‘Ik ben hier het gezicht van 44 miljoen Oekraïeners’

De pantserhouwitsers is het zwaarste geschut van de Koninklijke Landmacht. Met dit materieel kunnen doelen op 50 kilometer afstand worden geraakt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal