Ghislaine Maxwell veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf

Ghislaine Maxwell. © GETTY IMAGES

Ghislaine Maxwell, de Britse socialite die eind vorig jaar schuldig is bevonden aan het ronselen van minderjarige meisjes voor seks met misbruikmiljardair Jeffrey Epstein, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar.

Redactie

Ook moet ze een boete betalen van 750.000 dollar. Dat maakte rechter Alison Nathan dinsdag bekend. Amerikaanse aanklagers hadden 30 tot 55 jaar celstraf tegen Maxwell geëist.

Lees ook: Aanklagers eisen 30 tot 55 jaar celstraf voor Ghislaine Maxwell

Diverse slachtoffers kwamen dinsdag in de rechtbank aan het woord. Maxwell had zelf ook nog wat te zeggen. ,,Edelachtbare, het is moeilijk voor mij om de rechtbank toe te spreken na te hebben geluisterd naar de pijn en angst die vandaag zijn geuit”, begon ze haar relaas. „De verschrikkelijke impact op het leven van zoveel vrouwen is moeilijk te horen en nog moeilijker in zijn geheel te absorberen. Ik wil hun lijden erkennen. Ik leef diep mee met alle slachtoffers in deze zaak en erken dat ik het slachtoffer ben geworden van het helpen van Jeffrey Epstein bij het plegen van deze misdaden. Zijn invloed op iedereen die dicht bij hem stond, was verwoestend.”

Sleutel

Maxwell had tussen 1994 en 2004 een relatie met Epstein en wordt gezien als zijn rechterhand. Volgens de aanklagers was zij ‘de sleutel’ in Epsteins plannen om zichzelf door meisjes te laten masseren, waarbij hij ze seksueel zou misbruiken. Meerdere vrouwen die tijdens het proces aan het woord kwamen zeiden als minderjarige het slachtoffer te zijn geweest van het duo. Volgens drie van hen heeft Maxwell meegedaan aan het misbruik.

De socialite zei niet schuldig te zijn. Haar advocaten hebben het idee dat zij gestraft wordt omdat Epstein zelf niet meer verantwoordelijk kan worden gehouden. Ze probeerden dit jaar nog om een nieuw proces te openen, omdat een van de juryleden had verzwegen zelf seksueel te zijn misbruikt. De rechter in New York oordeelde dat het proces van Maxwell eerlijk is verlopen.