Rutte ziedend na boerenoproer bij woning minister: ‘Dit is niet acceptabel’

 © ANP

De boerenoproer bij het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) maakt premier Mark Rutte ziedend. „Dit is niet acceptabel.”

Alexander Bakker

De minister-president is in Madrid voor de NAVO-top, maar de onrust in Nederland is daar niet onopgemerkt gebleven. „Dit zijn echt vreselijke beelden”, zegt Rutte zichtbaar aangeslagen. „Dit is een kleine groep boeren en het gaat echt alle grenzen te buiten.”

Hij roept boeren op om beschaafd te demonstreren. „Dit is niet hoe we het in Nederland doen”, zegt hij. „En het is slecht voor de zaak waar boeren voor staan. Als een kleine groep het voor de rest verpest laten we dan met elkaar zeggen: dit kan niet.” Dinsdag kwam Rutte ook al met een oproep om het stikstofprotest kalm te houden, maar daar werd niet echt gehoor aan gegeven.

Lees ook: Boeren protesteren voor de toekomst van hun bedrijven, maar wat verdient een boer eigenlijk?

Volgens de regeringsleider zijn de direct betrokkenen ‘ontzettend geschrokken’. De PvdD eist dat de premier woensdag aanwezig is bij een spoeddebat over het incident. Rutte zegt dat hij nu niet terug naar Den Haag kan komen. „Dit is een belangrijke NAVO-top. Het gaat over de veiligheid van Nederland en de Russische agressie tegen Oekraïne.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

‘Alle grenzen voorbij’

Het is „alle grenzen voorbij” dat relschoppers dinsdagavond agenten aanvielen en stikstofminister Christianne van der Wal thuis opzochten, schrijft minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) op Twitter. Ze spreekt „100 procent steun” uit „voor de lokale diensten die enorm hun best doen voor onze veiligheid”, en benadrukt dat de politie en het Openbaar Ministerie optreden, ook achteraf. Verdere maatregelen kondigde de minister niet aan.

Woensdag meldde CDA-Kamerlid Derk Boswijk dat hij de komende dagen thuisblijft bij zijn gezin, nadat hij boeren thuis aan de deur had gehad. Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp schrijft op Twitter „veel signalen” van Kamerleden te krijgen dat zij zich onveilig voelen. „Bedreiging en intimidatie zijn onacceptabel en druisen rechtstreeks in tegen onze rechtstaat en democratie”, aldus Bergkamp. Donderdag gaat de Kamer in debat over de bedreigingen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal