Aardverschuivingen door noodweer in Zuid-Oostenrijk

Zwemplezier aan de Ossiacher See in Oostenrijk.  

Zwemplezier aan de Ossiacher See in Oostenrijk.  © ANP

Door noodweer zijn op meerdere plaatsen in de Oostenrijkse deelstaat Karinthië aardverschuivingen geweest. De lokale autoriteiten hebben een burgerbeschermingsalarm afgekondigd in de regio rond het meer de Ossiacher See. Mensen wordt geadviseerd hun huis niet te verlaten en zoveel mogelijk de hoogte op te zoeken, bijvoorbeeld op de eerste verdieping als dat mogelijk is.

Redactie

De reddingsdiensten denken op basis van beelden dat er mensen worden vermist, maar er is door de onoverzichtelijke situatie niet met zekerheid te zeggen of er doden en gewonden zijn. Lokale media meldden dat de bliksem meer dan 5300 keer is ingeslagen in Karinthië.

De aardverschuivingen vonden plaats na hevige onweersbuien. Het noodweer heeft een spoor van verwoesting achtergelaten, volgens de autoriteiten. De Oostenrijkse omroep ORF zei dat meerdere mensen zijn gered die vast waren komen te zitten na de aardverschuivingen.

Duizenden huizen zonder stroom

Rond Villach is de schade het ergst. Daar zijn meerdere bomen uit de grond gerukt door orkaanwinden. Ook zijn stroomleidingen kapot, daken weggewaaid en zitten 6000 huizen zonder stroom.

Het water staat op het moment hoger dan de afgelopen dertig jaar, aldus de deelstaat. Volgens de weervoorspelling blijft het zeker woensdag nog de hele dag regenen in het gebied.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee