Zoektocht naar het perfecte liedje, hoe schrijf je de volgende hit?

Snelle maakt zijn debuut als presentator. © SBS6

Nederland barst van de artiesten, met fantastische nummers. Maar het vinden van die ene grote hit is een lastige taak, leren we van tv-programma ‘I Want Your Song’. Een nummer waar je kippenvel van krijgt, is natuurlijk ook niet zo maar geschreven. Maar wat is eigenlijk de magie van een hit en welke ingrediënten moet een nummer daarvoor hebben?

Daphne van Rossum

Aan de eindeloze reeks talentenshows die ons land overspoelen, lijkt geen einde te komen. De ene na de andere proefballon wordt op de buis gegooid en gaat soms na een seizoen alweer roemloos ten onder (zie kader ‘Flop’). De nieuwste loot aan de talentenboom is I Want Your Song, waarin songwriters hun liedjes mogen laten horen aan Nederlandse sterren in de hoop dat hun nummer wordt uitgekozen.

Kwetsbare kant

Volgens deelnemer Gerard Joling is het al heel wat als de handjes de lucht in gaan. Zo heeft iedere artiest zijn of haar eigen criteria. Sanne Hans zoekt bijvoorbeeld iets wat haar raakt, vertelt ze in de eerste uitzending. Wellicht heeft het nummer Noem een dag van Amanda van den Hil daarom een streepje voor? De singer-songwriter heeft gekeken naar de kwetsbare kant van Sanne Hans en schreef een pakkend nummer met haar in gedachten. Of wordt het toch het doorleefde Ik weet nu hoe van de hand van Shalisa van der Laan? Het vechtersliedje’ krijgt in ieder geval de handen op elkaar van de honderd fans die in het publiek mee mogen stemmen. Hebben zij wellicht de antenne voor de volgende hit?

Sanne Hans gaat als eerste op zoek naar een nieuwe hit. © Talpa

Talentenjachten: Top of flop?

Top

- De Beste Singer-songwriter van Nederland bracht talenten als Douwe Bob, Nielson en Maaike Ouboter voort. De magie raakte na meerdere seizoenen wel uitgewerkt.- Beste Zangers zorgde voor tranen bij kijkers thuis en ook onder deelnemers kregen de emoties overhand. Davina Michel, Karsu, Belle Perez, Joe Buck, Stef Bos, Sanne Hans en ook de in Beegden opgegroeide Floor Jansen wisten een nieuw publiek aan zich te binden.- De zoektochten naar nieuwe musical talent in Op zoek naar Joseph en Op zoek naar Evita bleken spannende afvalraces.

Flop

- Edwin Jonker heeft Amazing Grace nog een beetje gered, maar Dries Roelvink die het nummer Kleine jongen als gospel probeerde te verkopen, sloeg de plank volledig mis.- De Hollandse nieuwe weet niet al te veel kijkers te bekoren. Laat de bus voortaan maar thuis. Thuisaudities zijn eigenlijk nooit leuk: 1000 sterren stralen, wie herinnert zich dat nog?- Hazes is de basis kon in de verste verte niet tegen Heel Holland Bakt op, wat tegelijkertijd werd uitgezonden op zaterdagavond. Al was niet het hele programma slecht: Eenzaam zonder jou door Elske DeWall en Sorry door Karsu kwamen zeker binnen.

We hebben het er maar niet meer over- The Voice, The Voice Kids, The Voice Senior; nu besmette kijkcijferkanonnen waarbij andere talentenjachten in het niet vallen. Of en wanneer deze terugkeren is niet duidelijk. RTL gooit eerst dit najaar een nieuw seizoen van Holland’s Got Talent op de buis, op ‘vrijdagavond Voice-avond’.- Better Than Ever waarin Waylon en Martijn Krabbé op zoek gaan naar oud-deelnemers van Idols, Starmaker en X Factor maakte pijnlijk duidelijk dat de ster van deze mensen snel was uitgedoofd.- We Want More had Jeroen Rietbergen als bandleider en Ali B. in de jury. Het programma was een mooie springplank voor bandjes om zich aan een groot publiek te presenteren. Een nieuw seizoen is nog niet aangekondigd.

Elke week pitchen vijf ervaren songwriters hun muziek, in de hoop dat die in goede aarde valt bij de artiest. Deze wordt in de keuze bijgestaan door twee mensen uit het vak. De songwriter die niet gekozen wordt, moet direct de studio verlaten. Het programma doet een beetje denken aan De Beste Singer-songwriter van Nederland, waar Sanne Hans als jurylid aan meedeed. Ook in I Want Your Song krijgen we een kijkje achter de schermen. Er komt nog heel wat bij kijken voor een hit het levenslicht ziet.

Bekend Nederland

Elke aflevering is er een nieuwe artiest die kiest uit het werk van de liedjessmeden. Nick & Simon, OG3NE, Tino Martin, Gerard Joling, Rolf Sanchez, Samantha Steenwijk en Mart Hoogkramer passeren de revue. Sanne Hans bijt het spits af. Als haar favoriete lied is gekozen, krijgen we het eindresultaat direct te zien. Zo heeft de potentiële hit meteen een vliegende start met een passende clip erbij. Het nieuwe nummer van Sanne Hans bleek een schot in de roos en een echte ‘earwurm’ zoals de Engelsen zo passend zeggen, het ging niet meer uit het hoofd. Ook het nummer dat volgens haar management niet direct iets is voor de zangeres kan zo naar de volgende artiest, wordt geopperd. „Dit is echt iets voor Guus Meeuwis”, horen we.

Interessant wordt het als Sanne Hans gaat freestylen en improviseren, zodra ze een nummer gepresenteerd krijgt. Je hoort het direct beter worden als ze het naar haar hand zet. Ook presentator Snelle doet een muzikale duit in het zakje. Dat is de meerwaarde als vakmensen meedoen met een programma. De liedjes krijgen direct vleugels.

I Want Your Song is vanaf vrijdagavond om 20.30 uur te zien op SBS6.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal