Een op de drie werknemers met long covid heeft geen recht op uitkering

 © Getty Images

Sittard -

Long covid heeft een enorme impact op de gezondheid, bevestigen cijfers van het UWV: bijna twee derde van de werknemers die zich met langdurige coronaklachten laten beoordelen, wordt arbeidsongeschikt verklaard. Toch heeft niet iedere werknemer met long covid recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Redactie WijLimburg

Het UWV beoordeelde in de eerste vijf maanden van dit jaar 736 werknemers met long covid-klachten, goed voor zo’n 3 procent van het totale aantal WIA-beoordelingen. Conclusie: 62 procent van hen is volledig afgekeurd. Bij de meesten van hen (54 procent) wordt echter niet uitgesloten dat hun situatie in de toekomst verbetert.

Herbeoordeling

Bijna een kwart van de met langdurige coronaklachten beoordeelde werknemers is gedeeltelijk arbeidsongeschikt verklaard. Zo’n 15 procent van de werknemers met long covid is minder dan 35 procent arbeidsongeschikt en heeft daarom geen recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Daarnaast zijn er ook werknemers die nu geen uitkering willen, maar veel liever herstellen en zo snel mogelijk terug aan de slag gaan. Het UWV geeft aan deze groep in een later stadium terug te zien voor een herbeoordeling.

Impact

„De cijfers weerspiegelen wat onze verzekeringsartsen in de spreekkamer tegenkomen”, zegt Herman Kroneman, medisch adviseur bij het UWV, tegenover de NOS. ,,Ze zien dat langdurige coronaklachten vaak een grote, ingrijpende impact hebben op het leven van cliënten en er dus in veel gevallen sprake is van volledige arbeidsongeschiktheid. Daarnaast beseffen we hoe zwaar dit is voor de mensen die geen recht hebben op een uitkering omdat ze tenslotte wel reële en langdurige klachten en gezondheidsproblemen ervaren, maar dit is hoe de wet in elkaar zit.”

Subsidie

Het kabinet introduceerde in februari een tijdelijke subsidieregeling voor werkgevers in de zorg om medewerkers ook na twee jaar coronaklachten in dienst te houden, maar die regeling is pas op 15 juni daadwerkelijk beschikbaar gesteld. Te laat, vindt vakbond FNV, dat stelt dat ruim vijfhonderd zorgmedewerkers met long covid inmiddels door hun werkgever zijn ontslagen. De vakbond noemt het “een trap na voor al die zorgprofessionals die in de frontlinie stonden om Nederland draaiende te houden”.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal