Tweede Kamer in debat over boerenprotesten met Rutte en Yeşilgöz: ‘Grenzen zijn overschreden’

 

 © ANP/HH

De Tweede Kamer debatteert donderdagavond met premier Rutte en justitieminister Yeşilgöz over het geweld bij de boerenprotesten. Volgens geschokte Kamerleden is de grens bereikt met de bestorming van de woning van stikstofminister Van der Wal en een bezoekje van demonstranten aan de woning van CDA-Kamerlid Boswijk. PvdD-leider Ouwehand wil dat het strafbaar wordt om te demonstreren met trekkers.

Redactie

GroenLinks-leider Klaver heeft het spoeddebat aangevraagd met de premier. Dat debat kon niet eerder worden gehouden dan donderdagavond, omdat premier Rutte bij de NAVO-top in Madrid was. PvdA-leider Attje Kuiken wil weten of de politie voorbereid is op grootschalige acties zoals aangekondigd voor maandag. Ook wil ze weten of de voetbalwet kan worden ingezet en of de relschoppende boeren „kunnen worden aangemerkt als lid van een criminele organisatie”. Ze verwijt premier Rutte dat hij geen ’regie’ heeft genomen in het stikstofdebat.

Volgens BBB-leider Van der Plas ’is de wanhoop groot’ bij boeren. Ook zij roept Rutte op om ’regie te nemen’ in de stikstofaanpak. „Niet alleen bij boeren, het sluimert al heel lang, de onrust in de samenleving”, aldus Van der Plas. Zij weigerde tijdens het debat ’op commando’ boodschappen van andere partijen naar buiten te brengen. Zij pleit voor een ’bemiddelaar’ die de gemoederen tussen boeren en de overheid tot bedaren moet brengen.

Lees ook: Massaal boerenprotest bij gemeentehuis Venray

’Criminele organisatie’

PvdD-leider Ouwehand oppert om het strafbaar te stellen om te demonstreren met trekkers. Ook stelt zij voor om een verbod in te voeren voor demonstranten om zich op te houden in de buurt van het huis van een bewindspersoon.

CDA’er Boswijk was dinsdagavond in Den Haag toen boeren bij zijn gezin thuis voor de deur stonden. Hij besloot woensdag om de rest van de week thuis te blijven om zijn gezin te beschermen. D66-Kamerlid De Groot werd eerder ook al bedreigd. Volgens VVD-fractievoorzitter Hermans zijn ’grenzen ver, ver overschreden’. Zij steunt het debat met Rutte, maar wil het stikstofdebat van afgelopen week niet overdoen. „Dit debat moet gaan over de veiligheidssituatie”, aldus Hermans.

Wanhoop

Vrijwel alle partijen in de Kamer steunden het debat. Alleen SP-leider Marijnissen is kritisch. „Ik heb geen zin in een debat waarin we de afkeuring gaan uitspreken die nu al is uitgesproken”, zei zij. Marijnissen gaat liever in debat over het perspectief voor mensen die in de knel zitten. Ook Kamerlid Omtzigt vraagt zich af wat het nut is van een debat over het boerengeweld. „Er moet gewoon gehandhaafd worden”, vindt Omtzigt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee