Rookmelders in alle woningen verplicht

 

 © ANP

Redactie

Op iedere verdieping van een bestaand huis moet vanaf vrijdag een rookmelder hangen. Deze verplichting was er sinds 2003 al voor nieuwbouwwoningen, maar geldt nu ook voor bestaande bouw.

De overheid heeft de wetgeving aangepast omdat een rookmelder het aantal slachtoffers door brand in de woning kan terugdringen. Volgens cijfers van de brandweer waren er vorig jaar 27 fatale woningbranden met 31 slachtoffers. Bij ruim een derde van deze woningbranden was in het huis geen werkende rookmelder aanwezig.

Lees ook: Rookmelders verplicht per 1 juli, maar wie gaat dit controleren? En ben je nog wel verzekerd als je er geen hebt?

Het advies is om rookmelders aan het plafond op te hangen met een accu die tot tien jaar kan meegaan. Dat is duurzamer en handiger, omdat veel mensen vaak vergeten de batterij te vervangen. Woningcorporaties hebben eerder laten weten dat het plaatsen van de rookmelders echter niet in alle 2,3 miljoen huurwoningen gaat lukken. Dat komt mede doordat door de coronacrisis de fabrieken in China stillagen. Ook waren rookmelders besteld in een fabriek in Oekraïne. Maar door de inval van Rusland is levering van daaruit ook niet meer mogelijk.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee