Kabinet wil onderwijs niet helemaal dicht bij nieuwe coronagolf

 

 © ROBIN UTRECHT

Redactie

Het basis- en voortgezet onderwijs gaan niet meer helemaal op slot bij een nieuwe uitbraak van het coronavirus. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van het Algemeen Dagblad.

In verschillende scenario’s is uitgewerkt welke stappen het onderwijs neemt in verschillende fases van de pandemie. Zelfs in het slechtste scenario, het rode scenario, gaat nog altijd een deel van de leerlingen naar school. Het andere deel krijgt digitaal onderwijs op afstand of krijgt huiswerk mee. De leerlingen wisselen elkaar af.

‘Geen goed plan’

In het plan staat niets over voorrang voor onderwijspersoneel bij een nieuwe vaccinatieronde, aldus de ingewijden. Zorgminister Ernst Kuipers zegt daarover dat leerkrachten geen voorrang krijgen, omdat andere beroepsgroepen dat dan ook zouden willen. Dat zou het vaccinatietempo dan alsnog omlaag brengen, denkt Kuipers.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) laat in een reactie weten niet blij te zijn met de plannen. „Het is vrijblijvendheid troef”, aldus een woordvoerster. „Geen consequenties bij onvoldoende ventilatie, geen inkomensbescherming voor mensen met long covid, geen voorrang bij vaccinatie. Dit is geen goed plan zo.”

Lees ook: Leerlingen Limburgse basisscholen alsnog thuis: de leerkracht is ziek

Minister Dennis Wiersma (Onderwijs) kwam donderdag met nog eens 140 miljoen euro voor scholen met „de meest urgente ventilatiesituatie”. Eerder trok het kabinet al 460 miljoen euro uit om ventilatie op scholen te verbeteren.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee