ING: hout gaat opmars maken als bouwmateriaal huizen

Wonen Limburg bouwde houten woningen in Weert. 

Wonen Limburg bouwde houten woningen in Weert. © Fotografie Kuit

Geleen -

Hout gaat een opmars maken als bouwmateriaal voor huizen. Dat meldt ING Research in een rapport.

onze verslaggever

Veel aannemers gebruiken hout al voor de woningbouw. Hout is namelijk goed industrieel te bewerken en is veel milieuvriendelijker dan beton, baksteen en cement, erkennen de onderzoekers van de bank.

Uitstoot

Hout slaat CO₂ op door de groei van bomen. De beton-, cement- en baksteenindustrie gebruikt zeer veel energie in het productieproces waardoor veel CO₂ wordt uitgestoten. Door die materialen te vervangen door hout kan de uitstoot van de bouwproductie drastisch worden verlaagd. Volgens ING slaat één houten woning ongeveer de jaarlijkse CO₂-uitstoot op van de cv-ketels van acht huishoudens.

De bank stelt verder dat hout ook veel lichter is dan beton en dat het daardoor goedkoper en makkelijker te transporteren is en er minder zware funderingen nodig zijn. Bovendien zijn ook minder zware bouwmachines nodig en is hout goed geschikt voor geprefabriceerde woningen omdat houten prefab-elementen door het lage gewicht makkelijker zijn te transporteren, bewerken en te bevestigen. Hout is nog wel duurder, maar door schaalvoordelen en hogere CO₂-heffingen op beton en baksteen wordt hout volgens ING de komende jaren een steeds concurrerender bouwmateriaal.

Voordelen

„Hout zal in de nabije toekomst een veel belangrijker bouwmateriaal worden dan het nu is. De voordelen ervan zijn simpelweg te groot. Er zal echter ook ruimte blijven bestaan voor het gebruik van de voor Nederland traditionele materialen als beton, cement en baksteen, vanwege de grote vraag naar woningen. De opschaling van houtbouw zal de nodige tijd vergen, maar houten huizen zullen uiteindelijk meer bepalend gaan worden in het straatbeeld van Nederlandse nieuwbouwwijken”, zegt ING-bouweconoom Jan van der Doelen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee