Overstroming monding Geul: Water-Stop.Nu demonstreert in Brommelen voor regie, onderzoek en oplossingen

Brommelen half juli 2022. © ANP

BUNDE/GEULLE -

Een jaar na de overstromingen bij Bunde en Geulle is de bescherming tegen hoogwater niet op orde, stelt comité Water-Stop.Nu. Op 10 juli is er een demonstratie en een presentatie in Brommelen.

Siebrand Vos

Het actiecomité is niet gerustgesteld door de tot dusver gepresenteerde onderzoeken. Water-Stop.Nu heeft niet de indruk dat er regie wordt gevoerd en oplossingen zijn aangedragen, waardoor rampen kunnen worden voorkomen of beperkt in omvang.

Water-Stop.NU is opgericht door gedupeerden van de watersnoodramp in juli 2021. De actiegroep stelt zich op als belangenbehartiger voor bewoners van het risicogebied in de ruime omgeving van de Geulmonding (Meerssenhoven, Bunde, Geulle). Nauwgezet wordt gevolgd wat ministers, gemeenten, provincie, Rijkswaterstaat en Waterschap Limburg ondernemen.

Lees ook: Regie en samenwerking moeten nieuwe overstromingen voorkomen, betogen waakzame inwoners van Bunde en Geulle

Oplossingen

De stichting pleit voor onafhankelijk onderzoek, een bestuurlijke veiligheidsregie, oplossingen en een crisisnoodplan om herhaling van een dergelijke ramp helpen te voorkomen en eventuele gevolgen zoveel als mogelijk te beperken, stelt Lea Jasper van Water-Stop.NU.

Komende zondag organiseert de stichting een bijeenkomst voor iedereen die op de hoogte wil zijn en blijven van haar doelen en resultaten tot nog toe. Behalve inwoners en hun kinderen zijn ook instanties en andere belanghebbenden welkom.

Lees ook: Bewoners Bunde en Geulle terug naar huis: ‘Uithuilen, puin ruimen en opnieuw beginnen’

IJssalon

Naast IJssalon COCO in Brommelen komt een informatiestand te staan, waar een gratis bolletje ijs en voor de eerste honderd bezoekers een verrassing wacht. Er is onder meer een demonstratie zandzakken vullen en voorlichting Maastrichtse Reddingsbrigade (onder voorbehoud). Verder kan men men wandelroute(s) ter illustratie van rampgebied en obstakels ten tijde van de ramp meekrijgen. De bijeenkomst is ook bedoeld om nieuwe vrijwilligers en donateurs te werven.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal