Oud-gouverneur Johan Remkes wordt ‘bemiddelaar’ tussen boeren en politiek

Waarnemend gouverneur Johan Remkes op het balkon van zijn werkkamer in het Limburgse provinciehuis.  © Peter Schols

Johan Remkes - waarnemend gouverneur van Limburg in 2021 - is aangewezen als bemiddelaar die gesprekken met boeren en de politiek moet leiden.

RedactieBron: ANP

De Tweede Kamer had om zo’n bemiddelaar gevraagd vanwege de heftige reactie uit de agrarische sector op de ingrijpende stikstofplannen.

Vanaf 13 juli gaat Remkes (VVD) aan de slag met voorbereidingen. Het idee is dat de gesprekken in de tweede helft van augustus beginnen, schrijft landbouwminister Henk Staghouwer in een brief aan de Kamer.

Crisismanager

Staghouwer en stikstofminister Christianne van der Wal hebben Remkes gevraagd onafhankelijk de gesprekken te leiden tussen „het kabinet, medeoverheden, de agrarische sector en andere belanghebbende organisaties”. De VVD’er heeft veel ervaring als bestuurder en er wordt vaak een beroep op hem gedaan als crisismanager, bijvoorbeeld na politieke problemen in Limburg en Den Haag. Hem werd vorig jaar ook gevraagd de ellenlange formatie uit het slop te trekken.

Ook in het stikstofdossier is Remkes geen onbekende. Hij leidde een commissie die twee belangrijke rapporten schreef over de stikstofaanpak. Daarin adviseerde hij onder meer doelen vast te houden (driekwart van de beschermde natuur onder de kritische stikstofgrens en halvering van de stikstofuitstoot) waar een deel van de boeren zich nu tegen verzet.

Die doelen blijven staan, heeft premier Mark Rutte al gezegd tijdens een debat over de boerenacties deze week. In dat debat zei Rutte voorstander te zijn van een bemiddelaar. „Maar we gaan niet aan tafel zitten met de relschoppers”, voegde hij daaraan toe. „Ik ga niet aan tafel zitten met iemand die met een mokerhamer op een politiebus staat te rammen.”

Lees ook: Minister zwaait oud-gouverneur Remkes lof toe voor Limburgse klus en houdt vinger aan de pols

Farmers Defence Force snapt benoeming Remkes als bemiddelaar niet

Vicevoorzitter Jos Ubels van Farmers Defence Force is sceptisch over de beslissing van het kabinet om Remkes aan te stellen als bemiddelaar tussen boeren en politiek. „Ik snap niet wat het doel is van deze exercitie”, schrijft hij in een reactie aan het ANP.

„Het kabinet maakt blunder op blunder en nu sturen ze een bemiddelaar op pad die eenzijdig het gesprek aan moet gaan zonder aan de doelen te mogen tornen”, schrijft Ubels. „Ik vraag me af wat er dan in zo’n gesprek gezegd moet worden.”

Hij vraagt zich ook af of boeren bereid zullen zijn om ‘voor Piet Snot’ met Remkes aan tafel te gaan. „Ik in elk geval niet.”

Agractie

Voorman Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie noemt de benoeming van Remkes tot bemiddelaar tussen boeren en de politiek in het stikstofdossier „onzin”. „Hij geniet geen vertrouwen in de sector”, aldus Kemp.

Agractie heeft eerder de naam Elbert Dijkgraaf genoemd als iemand die deze rol op zich zou kunnen nemen, zegt Kemp. Maar de organisatie zou liever praten met stikstofminister Van der Wal of premier Rutte en stelt dat overleg eigenlijk alleen zin heeft als de inhoud van het voorgenomen stikstofbeleid ter discussie staat. En dat is volgens Kemp nu niet aan de hand. „We hebben geen zin in een theekransje”, stelt hij.

Daarnaast noemt hij het voornemen dat een bemiddelaar in de tweede helft van augustus begint met gesprekken te voeren „rijkelijk laat”.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal