Hoe worden bijen gehouden? Imker vertelt er alles over in Haelen

 © Archief De Limburger.

Haelen -

Mensen die meer willen weten over bijen en het houden van deze insecten kunnen zondag 10 juli van 12.00 uur tot 16.00 uur een bezoek brengen aan de bijenstand van het Bezoekerscentrum Leudal aan de Roggelseweg 58 in Haelen.

Er is een imker aanwezig die alle vragen zal beantwoorden. Vorige maand heeft de imker - om zwermen tegen te gaan - de volken gespitst. Dit was nodig om de bijen weer meer ruimte te geven en om nieuwe koninginnen te krijgen.

Deze nieuwe koninginnen zijn inmiddels op bruidsvlucht geweest en teruggekeerd naar hun bijenkast. Hier zijn ze begonnen met het leggen van eitjes, waardoor het aantal bijen weer snel zal uitgroeien tot een volwaardig volk, sterk genoeg om te overleven in de winter.

Om ziekten en uitval bij de bijen te voorkomen is het belangrijk dat imkers hygiënisch werken. Een belangrijk onderdeel hierbij is raatvernieuwing. Dit betekent dat aan het einde van de winter oude vervulde raten worden verwijderd en vervangen door schoon nieuw kunstraat.

Deze oude raten kunnen dan worden omgesmolten. De was die hierbij vrijkomt kan dan weer gebruikt worden voor de productie van nieuw kunstraat. De was wordt circulair gebruikt en hierbij teruggegeven aan de eigen bijenvolken. Om de kunstraat te maken wordt gebruik gemaakt van een kunstraatpers. Hoe dit te werk gaat willen we graag demonstreren tijdens een open bijstand.

Lees ook: Bij ‘bezige bij’ Frank Heijkers zit het werken met jeugd in de genen