LIVE | ME ingezet tegen boeren bij een distributiecentrum in Sneek

 

 © PERSBUREAU NOORDER NIEUWS

Maasbree / Helden -

Leggen protesterende boeren maandag het land plat? Wat er precies gaat gebeuren, en waar, is nog onduidelijk. Ook voor Agractie en Farmers Defence Force, stellen deze boerenactiegroepen. Zij spreken van ongeorganiseerde en ongecoördineerde acties in de regio.

Redactie

Omdat de omvang niet duidelijk is, blijft ook onzeker hoeveel hinder er gaat ontstaan. Dat het drukker wordt op de snelwegen, lijkt evident. De politie zegt voorbereid te zijn, „al kunnen we niet overal tegelijk zijn.”

Tegen het eind van de middag was de afrit Roosteren op de A2 korte tijd afgesloten vanwege het boerenprotest.

Blokkade boeren op A67 bij Helden. 

Blokkade boeren op A67 bij Helden. © Edward-Media

Protesterende boeren blokkeerden de A67 richting de Duitse grens bij Venlo. Het verkeer werd tijdelijk over de vluchtstrook geleid. Dat zorgde voor forse verkeershinder. Onder begeleiding van de hulpdiensten zijn de tractoren via afrit Velden weer van de autosnelweg geleid.

De toeritten bij Panningen zijn al urenlang dicht.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Eerder maandagmiddag blokkeerden boeren enige tijd de A67 bij Helden in de richting van Eindhoven. Toen de snelweg hier even na half drie weer open was, werd de Midden-Peelweg bij Maasbree door tractoren geblokkeerd.

In de afgelopen dagen zijn onder meer Schiphol en de haven van Rotterdam genoemd als mogelijk doelwit van acties. Luchthaven Schiphol adviseert reizigers die maandag een vlucht moeten pakken met de trein te komen. Reisbranchevereniging ANVR maakt zich grote zorgen: er willen zo’n 65.000 tot 70.000 reizigers maandag vanaf Schiphol vertrekken. De Koninklijke Marechaussee heeft zwaar materieel zoals pantservoertuigen naar de luchthaven gebracht. De gemeente Haarlemmermeer zal een blokkade van de snelwegen rond de luchthaven niet tolereren.

In de loop van de ochtend bleken vooral distributiecentra van supermarktketens door de boeren te zijn bezocht. Op diverse plekken in het land hebben boeren met hun trekkers de laad- en losplekken geblokkeerd.

Stikstofminister Christianne van der Wal, wier woning al enkele malen werd bezocht door actievoerders, heeft boeren opgeroepen maandag niet mee te doen aan blokkeeracties.

Weggebruikers moeten maandag de hele dag rekening houden met extra reistijd en vertraging, zeggen Rijkswaterstaat en ANWB. Politiechef Willem Woelders raadt iedereen aan zoveel mogelijk thuis te blijven. Hou het nieuws en de verkeersinformatie in de gaten, luidt het algemene devies.

Volg de boerenacties in ons liveblog.

    Meer lezen?

    Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

    Ik word digitaal abonnee