Outsider-kunst Geert Savelberg vanaf 10 juli te zien in galerie van Dam

Geert Savelberg. 

Geert Savelberg. © Galerie van Dam

Heerlen -

Met een solo-expositie vol kleurrijke schilderijen van beeldend kunstenaar Geert Savelberg luidt galerie Van Dam de zomer in.

redactie

De geboren Heerlenaar maakt collageschilderijen waarin hij aan de hand straatbeelden uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, muziekhelden uit de popmuziek, foute wereldleiders, Cuba en oldtimers, zoals Cadillac of VW Kever, zijn verhaal vertelt. De schilderstijl van Geert Savelberg (1979) wordt ook wel art brut of outsider kunst genoemd; kunst die wordt gemaakt door autodidactische kunstenaars buiten de gevestigde orde.

Savelberg is autistisch en woont sinds 2005 begeleid in Brunssum. Sinds 2007 werkt hij bij atelier Ut Glaashoes in Maastricht, waar hij drie dagen per week onder begeleiding met zijn kunst bezig is.

Geert Savelberg was als kind anders dan andere kinderen en sloot zich op in zijn eigen wereldje van (strip)boeken en films. „Ik heb twee encyclopedieën gelezen. Een over warenkennis, hoe producten zijn gemaakt en hoe alles werkt. En een over topografie. Over landen en hun bijzonderheden, zoals sigaren uit Cuba en Arabicakoffie uit Latijns Amerika. Het is alsof ik een grote bibliotheek in mijn hoofd heb zitten”, vertelt Savelberg over de vergaarde kennis die hij verwerkt in zijn schilderijen.

Werk van Geert Savelberg was in 2018 genomineerd voor de euward, een Europese kunstprijs voor schilders en grafici met een geestelijke beperking. Hij exposeert regelmatig in binnen- en buitenland.

De expositie in galerie Van Dam – gevestigd in de benedenruimte van boekhandel Van der Velden van Dam aan de Promenade in Heerlen – opent zondag 10 juli en is van maandag 11 juli tot en met 21 augustus dagelijks gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de winkel.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee