Dichter en schrijver Remco Campert (92) overleden

 © ANP

Schrijver en dichter Remco Campert is in de nacht van zondag op maandag op 92-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Amsterdam.

Redactie

Zijn uitgeverij De Bezige Bij maakte het nieuws namens de familie bekend. De uitgeverij laat weten „intens bedroefd en diep getroffen” te zijn door zijn dood. Campert kreeg grote bekendheid met het boek Het leven is vurrukkulluk (1961), waarvoor hij onder meer de P.C. Hooft-prijs kreeg.

Campert geldt als een van de belangrijkste auteurs van Nederland. Hij schreef, naast Het leven is vurrukkulluk, ook bekende boeken als Liefdes Schijnbewegingen (1963), Tjeempie! of Liesje in Luiletterland (1968) en Tot Zoens (1986). Het werk van Campert wordt gekenmerkt door een weemoedige, ironische toon. Veel is autobiografisch en heeft als thema de confrontatie tussen droom en werkelijkheid. Vaak ook gaan zijn verhalen over mislukking, machteloosheid of verdriet, maar het wordt nooit zwaar. „Ik wil graag een lichte toon hebben. Anders wordt het bij mij veel woordgeraas met een steeds kleiner inhoudje. Ik vind het leuk de mensen aan het lachen te maken’’, zei hij ooit.

Crisis

Campert schreef ruim honderd romans, verhalenbundels en gedichtenbundels. Daarnaast publiceerde hij talloze columns. Zo had hij jaren een column met Jan Mulder in de Volkskrant (CaMu). In de jaren zeventig, toen Campert al bekend was, raakte hij door huwelijksperikelen en drankgebruik in een crisis en leek het even gedaan met zijn schrijverschap. In de jaren tachtig maakte hij echter zijn comeback en was hij vele jaren actief. In 2010 trok hij nog op 80-jarige leeftijd met Jan Mulder en Bart Chabot langs de theaters.

Remco Campert ontving talloze prijzen. In 2000 wilde men hem benoemen tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, maar de schrijver weigerde de onderscheiding. In 2011 ontving hij de Gouden Ganzenveer. In 2018 stopte hij met zijn rubriek in weekblad Elsevier.

De auteur werd op 28 juli 1929 geboren in Den Haag als zoon van de schrijver Jan Campert en de actrice Joeki Broedelet. Toen hij drie jaar oud was, gingen zijn ouders uit elkaar en werd hij in een pleeggezin opgenomen. In 1943 hoorde hij op jeugdige leeftijd dat zijn vader was omgekomen in een concentratiekamp.

Reacties

Op sociale media reageren bekende Nederlanders verdrietig op het overlijden van de schrijver. „Remco Campert is overleden. Ik zal hem altijd dankbaar blijven voor zijn vernieuwende, vederlichte, transparante en levensgevoelige poëzie. Hij ruste in vrede”, schrijf radiomaker Frits Spits.

Tom Egbers deelt een portret van kunstenaar Fritzi ten Harmsen van der Beek van de auteur. „Een van mijn lievelingsboeken-schrijvers, Remco Campert, is overleden”, schrijft radio-dj Frank van der Lende. „‘Het leven is vurrukkulluk’. En vooral de 100 manieren waarop -ie marihuana schreef. #rustzacht.” Ook acteur Kasper van Kooten herdenkt Campert, die tientallen jaren bevriend was met Kaspers vader Kees van Kooten. „Dag oompje. Rust dichterlijk.”

Schrijver Remco Campert, die in de nacht van zondag op maandag overleed, „leeft door in zijn werk”. Dat zei premier Mark Rutte in een reactie. „Nederland neemt afscheid van zijn meest geliefde dichter en schrijver. Zijn leven was verrukkulluk en hij heeft het tot op hoge leeftijd ten volle geleefd”, stelt de premier.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal