Fietsen door de euregio als protest tegen nieuwe kerncentrales

De kerncentrale van Tihange in de provincie Luik. 

De kerncentrale van Tihange in de provincie Luik. © ANP

Maastricht -

Op de fiets van Luik via Maastricht naar Aken: samen met Belgische en Duitse zusterorganisaties protesteert World Information Service on Energy (WISE) Nederland zondag tegen kernenergie en tegen nieuwe kencentrales.

Annelies Hendrikx

De fietsers vertrekken zondagochtend in Luik en gaan naar Maastricht, waar tussen 13.00 en 14.00 uur een manifestatie plaatsvindt op de Markt. Daarna rijden ze door naar Aken. De organisatie van het fietsprotest is in handen van Ausgestrahlt, een Duitse milieuorganisatie. De manifestatie op de Maastrichtse Markt is op poten gezet door WISE en staat in het teken van de plannen om twee nieuwe kerncentrales te bouwen.

Lees ook: Locatie nieuwe kerncentrales in najaar bekend

„Hoewel aan de kust gelegen locaties, zoals Borssele of de Maasvlakte, eerder in aanmerking zullen komen, heeft het provinciebestuur een bespreking op de agenda staan om in Limburg kerncentrales te bouwen”, aldus WISE. „Het zou dan gaan om kleine kernreactoren, de zogenaamde Small Modular Reactors (SMR’s). WISE beschouwt een onderzoek naar deze SMR’s als zinloze verspilling van belastinggeld.” Onderzoek van KPMG heeft, aldus WISE, duidelijk gemaakt dat de bouw van kerncentrales in het binnenland niet realistisch is: de aanwezigheid van voldoende koelwater is een te onzekere factor.

Milieudefensie en Fietsersbond

Milieudefensie Maastricht en Fietsersbond Maastricht roepen hun achterbannen op om mee te doen aan het fietsprotest tegen kernenergie.

Aanmelden is mogelijk via https://wisenederland.nl/fietsketting-tegen-nieuwe-kerncentrales.

Lees ook: Klimaatminister Jetten wil geen haast maken met uitrol kerncentrales

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee