Miljoenen om te controleren of bedrijven zich aan energiebesparingsplicht houden

Groot onderhoud aan naftakraker olefins 3 van Sabic. © Roger Dohmen

DEN HAAG -

Het kabinet trekt de komende vier jaar bij elkaar 56 miljoen euro extra uit voor handhaving van de energiebesparingsplicht voor bedrijven.

onze verslaggeverBron: ANP

Het geld is bedoeld voor versterking van de omgevingsdiensten, die er namens gemeenten en provincies op toezien dat bedrijven zich houden aan milieuregels en voorwaarden voor vergunningen. In Limburg zijn dat de Regionale Uitvoerings Dienst (RUD) Zuid-Limburg en de RUD Limburg-Noord.

Bevoegdheden

Naast extra geld krijgen de omgevingsdiensten er ook bevoegdheden bij. Zo kunnen zij straks verbruiksgegevens direct opvragen bij netbeheerders. Dat voorkomt slepende procedures tegen bedrijven die deze cijfers zelf niet willen verstrekken.

Bedrijven en instellingen zijn verplicht al die energiebesparende maatregelen te treffen die een terugverdientijd hebben van vijf jaar of minder. Klimaat- en energieminister Rob Jetten kondigde kort geleden al aan dat daar strenger op gehandhaafd gaat worden, omdat het kabinet wil dat Nederland snel onafhankelijk wordt van gasleveringen uit Rusland.

Besparingsplicht

Het kabinet breidt de besparingsplicht bovendien uit. Bedrijven komen straks ook niet meer onder investeringen uit die hun verbruik helpen verduurzamen, door een overstap van fossiele naar hernieuwbare energie. Ook daarbij geldt als criterium dat een maatregel genomen moet worden als die zich binnen vijf jaar uitbetaalt.

Ook voor bedrijven die tot dusver uitgezonderd waren, omdat zij vallen onder het Europese systeem voor handel in uitstootrechten (ETS), gaat de energiebesparingsplicht nu toch gelden. Datzelfde geldt mogelijk voor de glastuinbouw.

„Energiebesparing is zeker nu van cruciaal belang”, zegt Jetten. „Energie die we niet gebruiken, hoeven we ook niet te produceren, te betalen of te importeren. Bedrijven kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal