Bloedbad bij viering 4 juli in Chicago: ‘Schutter vuurde vanaf een dak’

Aanwezigen bij de parade zijn op de vlucht geslagen.  

Aanwezigen bij de parade zijn op de vlucht geslagen.  © AFP

In de Amerikaanse stad Chicago zijn maandag zeker zes doden gevallen bij een schietpartij tijdens een parade voor de viering van 4 juli, Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten. Zo’n 25 anderen raakten gewond, melden de autoriteiten. Veel slachtoffers zouden er slecht aan toe zijn. Over de achtergrond van het bloedbad is nog niets bekend.

RedactieBron: De Telegraaf

De politie roept mensen op weg te blijven uit het gebied. Er is nog geen melding gemaakt van een arrestatie. Ook is niet zeker of er één of meerdere schutters zijn. Burgers worden opgeroepen binnen te blijven omdat het gevaar nog niet geweken zou zijn. Het wapen waarmee vermoedelijk werd geschoten, is wel gevonden. De schutter zou een jonge blanke man zijn.

Lees ook: Meerdere doden door nieuwe schietpartij VS, ditmaal in Maryland

Er zou zo’n tien minuten na het begin van de parade zijn geschoten. De mars op de nationale Amerikaanse feestdag begon rond 10 uur in de ochtend (lokale tijd). De parade werd meteen beëindigd.

Lokale verslaggevers maken melding van zeker 25 schoten in de wijk Highland Park. Er ontstond paniek in de menigte. Meerdere bronnen melden dat er zou zijn geschoten vanaf een dak. De autoriteiten houden er sterk rekening mee dat die verhalen kloppen. „Daar lijkt het inderdaad op”, aldus een woordvoerder. Later werd bevestigd dat ook daar het vermoedelijke moordwapen is gevonden.

Mensen slaan op de vlucht als er schoten te horen zijn. 

Mensen slaan op de vlucht als er schoten te horen zijn. © Twitter

De schietpartij op Onafhankelijkheidsdag komt terwijl veel Amerikanen andere bloedbaden in de Verenigde Staten nog vers in het geheugen hebben, zoals de massamoord op 24 mei waarbij negentien schoolkinderen en twee leraren omkwamen op een basisschool in Uvalde, Texas, en de aanval van 14 mei waarbij tien mensen stierven in een supermarkt in Buffalo, New York.

Lees ook: Wat dreef 18-jarige schutter in Texas? Psychiater over bloedbad in basisschool

Al 54 mensen neergeschoten sinds vrijdag

Het is een van de vele schietpartijen die tijdens het Fourth of July-weekend hebben plaatsgevonden. In totaal werden sinds vrijdag al 54 mensen neergeschoten, 7 daarvan overleefden het niet. Vrijdag alleen al werden er in de Verenigde Staten 22 mensen neergeschoten waarvan 4 overleden zijn.

 

Vorige jaar werden maar liefst 19 mensen vermoord en werden meer dan 100 mensen neergeschoten tijdens het onafhankelijkheidsweekend.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee