Drie keer levenslang in liquidatieproces Eris

De verdachten in het Eris-proces:  © Petra Urban

De rechtbank heeft drie verdachten in het omvangrijke liquidatieproces Eris een levenslange gevangenisstraf opgelegd.

Redactie

Het gaat om hoofdverdachte Delano R., Feno D. en Jermaine B. Bij verschillende verdachten kwamen de straffen fors lager uit dan door het Openbaar Ministerie is geëist.

Volgens de rechtbank Midden-Nederland, voor dit proces uitgeweken naar de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol, was er sprake van „een criminele organisatie, die zich fulltime met het plegen van liquidaties bezighield, zo nodig 24 uur per dag”. De berichten waarin werd gesproken over de moordplannen waren „huiveringwekkend”. Veel moordopdrachten kwamen volgens de rechtbank vermoedelijk van Ridouan Taghi en werden uitgezet bij de organisatie „die over leven en dood meende te kunnen beschikken” en „waarin Delano R. een spilfunctie had”. „Hij zag liquidaties als een verdienmodel.”

Godfather

In deze strafzaak, die over meerdere moorden en pogingen daartoe gaat, had het OM vijf keer levenslang geëist. Willem B. kreeg uiteindelijk dertig jaar opgelegd in plaats van levenslang. De 74-jarige Greg R., die wordt gezien als een soort godfather, hoorde levenslang eisen maar de rechtbank veroordeelde hem tot een celstraf van zes jaar negen maanden. De rechtbank ziet namelijk geen bewijs voor zijn betrokkenheid bij meerdere liquidaties.

De omvangrijke moordzaak kwam in een stroomversnelling toen Tony de G. besloot over te lopen naar justitie en kroongetuige werd. Hij hoorde tien jaar cel eisen en kreeg deze straf ook opgelegd, in ruil voor zijn bekentenissen.

Hoofdverdachten Eris-proces in beroep na veroordeling levenslang

De hoofdverdachten in het Eris-proces die dinsdag tot een levenslange gevangenisstraf zijn veroordeeld, gaan in hoger beroep. Het gaat om Delano R. en Jermaine B., hebben hun advocaten laten weten.