Limburg kan zich opmaken voor tropische temperaturen: ‘Tot wel 35 graden volgende week’

Het kwik schiet na het weekend omhoog. 

Het kwik schiet na het weekend omhoog. © ANP

Limburg kan zich opmaken voor tropische temperaturen en een mogelijke hittegolf. „In de loop van volgende week kan het kwik oplopen naar zo’n 35 graden”, zegt meteoroloog Johnny Willemsen van Weeronline. De hitte uit Zuid-Europa lijkt onze kant op de komen. „De vraag is nog hoe warm het precies zal worden, daar zit best veel spreiding in. Maar de temperatuur zal hoe dan ook behoorlijk gaan stijgen.”

Redactie

Terwijl we nu te maken hebben met relatief koel zomerweer, gaat het roer na het weekend dus behoorlijk om. Als de hitte daadwerkelijk vanuit Zuid-Europa naar het noorden trekt, neemt ook de kans op warme nachten toe. „In die zeer warme lucht wordt afkoelen tijdens de avond- en nachturen een stuk moeilijker en ligt een reeks plaknachten ligt op de loer.”

Lees ook: Extreme hitte in Zuid-Europa: waar moet vakantieganger rekening mee houden?

Of het ook tot een hittegolf in Limburg komt - vijf dagen boven de 25 graden, waarvan drie dagen boven de 30 graden - moet de komende dagen duidelijk worden.

Hitte in zuiden Europa

Nederlanders die volgende week naar Zuid-Europa afreizen worden sowieso wel geconfronteerd met temperaturen boven de 40 graden. „In Spanje, Portugal en het zuiden van Frankrijk wordt het echt heet.”

Een Amerikaans weermodel voorspelt op de wat langere termijn - in de week van 18 juli - zelfs temperaturen van boven de 40 graden in de Benelux, maar dat moet volgens Willemsen om meerdere redenen ’met een paar korrels zout’ worden genomen.

Extreme uitschieters

„Pluimen in het Amerikaanse model laten wel vaker extreme uitschieters zien, dus dan is het leuk om die er uit te pikken. Het Amerikaanse model komt bovendien met meerdere berekeningen per dag, die wijzen niet allemaal in die richting. Bovendien is die voorspelling nog erg ver weg, dus erg onzeker.” In de laatste berekeningen laat het Amerikaanse model overigens weer maximale temperaturen van rond de 35 graden zien.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kijk hier voor het actuele weerbericht in Limburg