Sparta-verdediger Tom Beugelsdijk geschorst voor gokken op voetbalduels

Tom Beugelsdijk 

Tom Beugelsdijk © ANP

Rotterdam -

Verdediger Tom Beugelsdijk is voor vijf duels geschorst vanwege het online gokken op Nederlandse voetbalwedstrijden. Twee wedstrijden van het schikkingsvoorstel, waarmee Beugelsdijk akkoord is gegaan, zijn voorwaardelijk.

ANP

Uit het onderzoek van de KNVB, in opdracht van de aanklager betaald voetbal, is gebleken dat Beugelsdijk, die het afgelopen seizoen uitkwam voor Sparta Rotterdam, niet schuldig is aan matchfixing. Daarvan is sprake als het verloop van wedstrijden wordt beïnvloed.

Lees ook: Tom Beugelsdijk en Aaron Meijers kochten aandelen in illegaal gokbedrijf

Volgens de regels in het betaald voetbal is het voor spelers verboden om te gokken op wedstrijden in competities waarin zij zelf uitkomen. „Om de integriteit van het voetbal te bewaken, maar ook om de schijn van beïnvloeding, partijdigheid en vooringenomenheid te voorkomen”, stelt de KNVB.

Invloed

Beugelsdijk heeft volgens het onderzoek, waarin de 31-jarige verdediger is gehoord, van het seizoen 2013/2014 tot en met 2020/2021 gegokt op wedstrijden in competities waarin hij met ADO Den Haag of Sparta speelde. De Hagenaar speelde vanaf 2012 voor ADO in de Eredivisie. Vanaf 2020 deed hij dat voor Sparta.

De KNVB stelt verder dat Beugelsdijk een keer heeft gegokt op een wedstrijd van zijn eigen club, FC Groningen - ADO Den Haag in 2019. Beugelsdijk zat toen niet bij de wedstrijdselectie. De bond zegt dat de verdediger wel „enige mate van invloed” op die wedstrijd heeft gehad.

Matchfixing

Het Openbaar Ministerie maakte in april al bekend Beugelsdijk niet te vervolgen voor matchfixing. Hij zou op 16 januari van vorig jaar in de verloren thuiswedstrijd tegen PSV (3-5) bewust een gele kaart hebben gepakt, maar daarvoor ontbrak volgens het OM bewijs.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee