Patiënt die als eerste in Nederland kunsthart kreeg overleden

 © VIDEOSTILL CARMAT

De patiënt die vorig jaar als eerste in Nederland een kunsthart kreeg, is eind juni overleden. Dat meldt het UMC Utrecht. Naar de oorzaak van het overlijden wordt nog onderzoek gedaan.

Redactie

Het kunsthart werd vorig jaar november door artsen van het UMC Utrecht geplaatst bij een 54-jarige man met zeer ernstig hartfalen. Destijds werd gezegd dat er nog onderzoek nodig was naar de effecten van het kunsthart op de lange termijn voor mensen met hartfalen.

De fabrikant van het kunsthart heeft bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een melding gemaakt van het overlijden van de patiënt, zo bevestigt de inspectie na berichtgeving van het EO-programma Dit is de Kwestie. De ontwikkelaar van het kunsthart is het Franse biomedische bedrijf Carmat. Het gaat om een verplichte melding, aldus de inspectie. Over de inhoudelijke behandeling wil een woordvoerster niets zeggen.

Lees ook: Voor het eerst een kunsthart geïmplanteerd in Nederland

„We zijn aangeslagen maar dankbaar voor de belangrijke bijdrage die hij heeft geleverd aan de ontwikkeling van het kunsthart”, aldus UMC Utrecht over de man die het kunsthart kreeg. In Nederland is een groot tekort aan donorharten. Het UMC Utrecht meldde vorig jaar dat het kunsthart een uitkomst zou kunnen zijn voor patiënten die vanwege hun gezondheid niet kunnen wachten op een harttransplantatie.