Voormalige Japanse premier Abe neergeschoten tijdens toespraak: ‘Geen teken van leven’

De plek waar Abe werd neergeschoten. © ANP/AP

De voormalige Japanse minister-president Shinzo Abe is vrijdag neergeschoten toen hij een speech hield tijdens een politiek evenement in de stad Nara. Volgens lokale media vertoont Abe geen tekenen van leven meer en volgens premier Kishida is hij in ‘zeer ernstige toestand’.

redactie

Een schutter, een man van in de veertig, zou zijn aangehouden.

De politicus hield een toespraak tijdens een campagnebijeenkomst voorafgaande aan de Senaatsverkiezingen die zondag worden gehouden, toen er volgens de Japanse omroep NHK en persbureau Kyodo schoten te horen waren. De 67-jarige Abe zakte in elkaar en bloedde uit zijn nek, vertelde een bron van Abe’s regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP) aan het persbureau Jiji.

LET OP: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volgens Kyodo News en NHK is Abe naar het ziekenhuis gebracht en lijkt hij „een hartstilstand” te hebben. Die term wordt in Japan vaak gebruikt als een patiënt lijkt te zijn overleden. De Japanse regering heeft bevestigd dat Abe is neergeschoten, en premier Kishida heeft tegenover media gezegd dat Abe in een ‘zeer ernstige toestand’ is. „Ik bid dat hij dit overleeft”, zei Kishida. „Dit is een barbaarse daad tijdens het voeren van een verkiezingscampagne, de basis is van onze democratie, en het is absoluut onvergeeflijk.”

 © ANP/AP

Verschillende lokale media meldden dat de politicus van achteren lijkt te zijn neergeschoten. Hij zou zijn geraakt in zijn linkerborst en in zijn nek.

Veel hulpdiensten ware ter plaatse. © ANP/AP

‘Bedroeft en geschokt’

De Japanse premier Fumio Kishida heeft zijn verkiezingscampagne inmiddels afgebroken en is op weg naar hoofdstad Tokio, berichten diverse lokale media. Zijn regering heeft een crisisteam geformeerd. Politieke partijen zijn gestopt met het voeren van campagne. Of de stembusgang dit weekend nog doorgaat, is niet duidelijk. Volgens Kishida is het te vroeg om daar nu al iets over te zeggen. De regering zal zich daar op een later moment over buigen.

Voor het schietincident is een 41-jarige man opgepakt. Japanse media melden dat het om een oud-militair gaat en dat hij schoten heeft gelost met een zelfgemaakt vuurwapen. Er is nog niks bekend over een motief.

De Amerikaanse ambassadeur in Japan, Rahm Emanuel, heeft laten weten „bedroeft en geschokt” te zijn door het neerschieten van Abe. „Abe is een uitstekende leider van Japan en een onwrikbare bondgenoot van de Verenigde Staten geweest. De Amerikaanse regering en het Amerikaanse volk bidden voor het welzijn van Abe, zijn familie en de mensen in Japan.” Ook de Britse premier Boris Johnson en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen spraken hun afschuw uit over het neerschieten van Abe.

In tegenstelling tot reacties uit Japan, Europa en de VS vieren sommige gebruikers van Chinese sociale media als Weibo en WeChat het neerschieten van Abe. Chinese nationalisten zien de gebeurtenis als een soort van ‘slag’ tegen Japan. Van oudsher zijn de banden tussen de twee landen slecht, met name vanwege gebeurtenissen gedurende de Tweede Wereldoorlog.

De Japanse minister-president Shinzo Abe. © ANP/AP

Abe was tussen 2006 en 2007 en tussen 2012 en 2020 premier van Japan. Nadat hij vanwege gezondheidsproblemen aftrad, bleef hij actief binnen zijn partij. Hij was de langstzittende premier van het land.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal