WML stopt tijdelijk met inname Maaswater: drinkwater in Noord- en Midden-Limburg wordt ‘harder’

 © © John Peters Fotografie

Roermond / Weert / Venlo -

Waterleidingmaatschappij Limburg WML is tijdelijk gestopt met de inname van Maaswater voor het maken van drinkwater.

redactie

WML nam die maatregel nadat in het Maaswater een onbekende stof werd aangetroffen, maakt het bedrijf vrijdag in een mail aan de inwoners van Noord- en Midden-Limburg bekend. Dat zijn de gebieden die van drinkwater uit de Maas worden voorzien. Zuid-Limburg krijgt standaard grondwater.

Komende dinsdag schakelt WML ook voor Midden- en Noord-Limburg over op het gebruik van diep grondwater. Tot die tijd kunnen deze gebieden nog putten uit het voorraadbekken bij het innamestation in Beegden, niet ver van Roermond, aldus een woordvoerder van WML.

Onderzoek

Om welke stof het gaat die is ontdekt in de Maas, wordt onderzocht in het waterlab van WML. „Dat kan enige tijd of zelfs vrij lang duren, mogelijk weken of maanden”, zei de woordvoerder. „We gaan intussen ook op zoek naar de bron van de vervuiling.”

Vanaf dinsdag verandert de samenstelling van het kraanwater in Noord- en Midden-Limburg wel, aldus WML. „De toename van de hardheid en de mogelijke afzet van kalk kan merkbaar zijn, bijvoorbeeld door een laagje op de thee, kalkaanslag op glaswerk, kranen of douchewanden.”

Lees ook: Tekort aan drinkwater dreigt voor zeven miljoen Nederlanders en Belgen: ‘We moeten proberen minder afhankelijk te worden van het Maaswater’

De kwaliteit van het drinkwater blijft onberispelijk en voldoet aan de wettelijke voorschriften, benadrukt WML. „De situatie is tijdelijk. Zodra de kwaliteit van het Maaswater weer voldoet aan onze strenge eisen, gaan hardheid en kalkafzettendheid weer terug naar het oorspronkelijke niveau.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal