Rutte noemt dood Abe zwarte dag voor de Japanse democratie

 © ANP / ANP

De moordaanslag op de voormalige Japanse premier Shinzo Abe is „een zwarte dag voor de Japanse democratie”, aldus premier Mark Rutte.

redactie

In de ministerraad is vrijdag stilgestaan bij deze „laffe aanslag”, twitterde de minister-president.

„Ik bewaar de beste herinneringen aan onze samenwerking en vriendschap. Mijn gedachten zijn bij zijn naasten evenals bij de bevolking van Japan”, laat Rutte weten.

Koningspaar

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben „met leedwezen” vernomen dat Japanse oud-premier Shinzo Abe door een aanslag is overleden. Dat meldt het koninklijk huis vrijdag in een verklaring.

„Wij herinneren ons met warmte de goede contacten met hem, zowel tijdens wederzijdse bezoeken als in VN-verband”, schrijven de koning en koningin. „Onze gedachten gaan uit naar zijn familie op deze droevige dag.”

De koning en koningin ontmoetten Abe meermaals. Zo troffen ze hem in 2014 tijdens een staatsbezoek aan Japan. Daarnaast waren Willem-Alexander en Máxima in 2019 in het land voor de inhuldiging van keizer Naruhito. Daar was Abe ook bij aanwezig.

Campagnebijeenkomst

De Japanse oud-premier Abe werd vrijdag neergeschoten tijdens een campagnebijeenkomst in de westelijke stad Nara. Abe overleed een paar uur later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Een 41-jarige verdachte is opgepakt voor de moordaanslag. Het is nog onduidelijk waarom hij Abe heeft neergeschoten.

De 67-jarige Abe was de langstzittende premier van Japan. Hij leidde namens de Liberaal-Democratische Partij het land in 2006 en 2007 en opnieuw tussen 2012 en 2020.

Lees ook: Voormalige Japanse premier Abe neergeschoten tijdens toespraak: ‘Geen teken van leven’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal