Tientallen tractoren blokkeren isolatiebedrijf Rockwool Roermond

 © Track’88

Roermond -

Tientallen tractoren blokkeren zaterdag de hoofdingang van isolatiebedrijf Rockwool in Roermond. De actievoerders zijn het oneens met het stikstofbeleid van het kabinet.

Redactie

Eerder deze week bereidde het bedrijf in Limburg zich al voor op mogelijke acties van boeren.

Volgens de politie zijn er rond de vijftig tractoren. De actievoerders, onder wie ook Belgen, hebben spandoeken bij zich met teksten als: ‘Liever ammoniak uit stront als uit Roermond’. Bij de demonstratie klinkt muziek van Normaal uit speakers en er zijn ook kinderen bij.

‘Gelijke monniken, gelijke kappen’

Giel Hermans uit Kessel is een van de boeren bij de blokkade. Hij heeft een boerderij in Kessel met vleesvee en een maïsveld en moet 47 procent verminderen. Hermans wijst erop dat de fabriek van Rockwool als een van de grootste vervuilers in Nederland „pal naast nationaal park De Meinweg staat”. Hij vindt het onbegrijpelijk dat collega-boeren gedwongen moeten verkassen, „terwijl Rockwool gewoon ammoniak blijft lozen, die neerdaalt op De Meinweg”. „Gelijke monniken, gelijke kappen”, zegt de boer. Volgens hem is de houdbaarheidsdatum van het kabinet voorbij. „En je kunt Remkes niet als bemiddelaar aanstellen, omdat hij de bedenker is van het stikstofplan.” Verder noemt hij het „een schandaal dat, terwijl het land in de fik staat, het kabinet acht weken met reces gaat”.

 © John Peters

 © Track’88

Het Roermondse bedrijf kwam onlangs in het nieuws toen uit een lijst van het Ministerie van Natuur en Stikstof bleek dat de producent van steenwol de grootste uitstoter van ammoniak in Nederland is. Daarnaast staat Rockwool op plek vijftig van grootste uitstoters van stikstof.

Milieugroepering Mobilisation for the Environment (MOB) heeft haar pijlen ook gericht op het bedrijf en wil dat de vergunning wordt ingetrokken.

Lees ook: Milieugroepering MOB richt pijlen op Rockwool en vraagt instanties de vergunning in te trekken

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal