Verdachte van moord op oud-premier Abe plande eerst bomaanslag

© ANP/Sipa USA

De man die wordt verdacht van de moord op de Japanse oud-premier Shinzo Abe bereidde aanvankelijk een bomaanslag voor, meldt het Japanse persbureau Kyodo op basis van bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek naar de moordaanslag. Waarom hij hier uiteindelijk vanaf zag is onbekend.

redactie

De 41-jarige Tetsuya Yamagami schoot Abe uiteindelijk vrijdag dood in de stad Nara. De voormalig premier sprak daar op dat moment kiezers toe namens de regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP), in aanloop naar de Senaatsverkiezingen van zondag. De verdachte gebruikte een handgemaakt vuurwapen. In zijn huis vond de politie enkele vuurwapens en explosieven.

Het is nog onduidelijk of hij onderdelen voor het handgemaakte wapen op internet had besteld en of het ging om een 3D-geprint wapen. Daarnaast is nog onduidelijk of ook de kogel handgemaakt was. Volgens Japanse media heeft de verdachte gezegd dat hij met zijn wapen zes kogels tegelijk kon afvuren.

Lees ook: Japanse media: verdachte van moord op Abe had eerst ander doelwit

De man had volgens de politie wrok tegen een religieuze organisatie waarvan hij dacht dat Abe eraan verbonden was. Om welke organisatie het gaat kan de politie niet zeggen. Daar wordt onderzoek naar verricht. Onderzocht wordt ook waarom hij Abe als doelwit had gekozen. Daarnaast kijkt de politie of hij alleen handelde.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal