Ook Hamilton hekelt gedrag fans die juichten na zijn crash

De auto van Lewis Hamilton wordt weggesleept na zijn crash. © ANP

Na Mercedes-teambaas Toto Wolff heeft ook Lewis Hamilton het gedrag van racefans bekritiseerd die hem uitjouwden na zijn crash afgelopen vrijdag tijdens de training voor de Grote Prijs van Oostenrijk.

redactie

Vorig seizoen was het nog Max Verstappen die in Engeland flink werd uitgejouwd door een deel van de Britse supporters na een crash. In Oostenrijk waren het dus Nederlandse fans die hard juichten toen Hamilton crashte.

„Ik heb ze niet horen juichen, er gingen een heleboel dingen door me heen tijdens de crash”, aldus Hamilton. „Ik kreeg het pas naderhand mee en ik keur zoiets af. Een coureur zou in het ziekenhuis kunnen liggen en dat ga je toejuichen? Waarom zoiets of de verwondingen van iemand zo toejuichen? Het had ook niet mogen gebeuren op Silverstone (toen Verstappen crashte, red.) en het zou hier niet mogen gebeuren.”

Toto Wolff. © ANP/HH

Boegeroep

„Beide voorbeelden getuigen niet echt van sportiviteit”, liet Wollf eerder al weten. „Als er wordt geapplaudisseerd na een crash van een coureur, moet je je afvragen of je de sport wel begrijpt. Boegeroep is ook niet goed. We vechten als teams allemaal voor een goed resultaat en zijn niet blij als we verliezen, maar boegeroep is een persoonlijke aanval op een coureur. Fans moeten zich de vraag stellen hoe zij het zouden vinden, als het hen zou overkomen. We houden van de fans, we willen dat ze hier zijn en ze zijn gepassioneerd, maar het moet niet persoonlijk worden.”

Lees ook: Verstappen bezorgt oranje Spielberg eerste feestje van het weekend met winst in sprintrace

F1-leiding verafschuwt ‘intimidatie’ van fans: ‘Dit is onaanvaardbaar’

Meerdere, met name vrouwelijke, fans stellen zich geïntimideerd te voelen rond de Grand Prix van Oostenrijk. Er wordt onder meer gesproken over homofobe, racistische en seksistische beledigingen.

De Formule-top reageert in een statement: „ We zijn op de hoogte gebracht van berichten dat sommige fans tijdens het evenement volledig onaanvaardbare opmerkingen van anderen hebben gekregen. We hebben dit aan de orde gesteld bij de promotor en de beveiliging en zullen spreken met degenen die deze incidenten hebben gemeld en dit zeer serieus nemen. Dit soort gedrag is onaanvaardbaar en wordt niet getolereerd en alle fans moeten met respect worden behandeld.”

De Grand Prix van Oostenrijk is volledig uitverkocht. Zondag zitten er 105.000 fans op de tribunes. Zeker 50.000 toeschouwers komen uit Nederland.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal