Moordenaar doodde Abe mogelijk om vermeende link met Moonsekte

 © ANP

De moeder van de man die de Japanse oud-premier Shinzo Abe heeft vermoord, is lid van de Verenigingskerk, een religieuze beweging die ook wel de Moonsekte wordt genoemd.

Redactie

De kerk heeft dat zelf meegedeeld, nadat de politie eerder bekendmaakte dat de dader wrok koesterde tegen een organisatie waarvan hij dacht dat Abe eraan verbonden was.

De politie meldde daarbij de naam van de organisatie niet, maar volgens lokale media ging het om een religieuze instelling. De moeder van de verdachte zou daar namelijk veel geld naar hebben overgemaakt, waardoor het gezin in financiële nood was terechtgekomen.

Lees ook: Japanse media: verdachte van moord op Abe had eerst ander doelwit

De Verenigingskerk laat nu weten dat de moeder van de verdachte eens per maand naar de kerk ging. Informatie over mogelijke donaties die de moeder aan de kerk zou hebben gedaan, deelde de kerk niet.

Grote bedragen

Wel laat de leider van de kerk in Japan weten dat sommige mensen grote bedragen naar de kerk overmaken en zegt daarvoor dankbaar te zijn. Ook meldt Tomihiro Tanaka dat de moeder van de 41-jarige verdachte in 1998 lid werd van de kerk. In 2002 zou ze volgens hem in de financiële problemen zijn gekomen. Wat daaraan ten grondslag lag, is hem niet bekend.

Volgens Tanaka heeft oud-premier Abe in het verleden weleens zijn steun uitgesproken voor de Verenigingskerk, maar is hij nooit lid geweest. De kerk is bekend door de massale huwelijkssluitingen. Ze werd halverwege de vorige eeuw gesticht door de Koreaanse dominee Sun Myung-moon, die zichzelf zag als efgenaam van Jezus. De leden worden ook wel moonies genoemd.

Lees ook: Doodgeschoten Shinzo Abe zag groeiende macht China en wilde eind maken aan Japans pacifisme

Abe werd vrijdag tijdens een toespraak doodgeschoten in de stad Nara. Maandag wordt er voor hem een wake gehouden en dinsdag is de uitvaart.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal